perjantai 18. maaliskuuta 2011

Taasko silakoita, Vadelmakiiselillä ananasta

Nyt laiskottaa. Johtuneeko juuri syödystä illallisesta. Taasko teillä oli silakoita. Kyllä oli ja vain sen takia, kun ne ovat kalojen parhaimmistoa. Niihin ei voi kyllästyä. Ostin kilon ehjiä ei fileoituja. Ehjistä poistin päät ja sisälmykset. Ja ehjiä ostan vain sen takia, että ne maistuvat paremmilta kuin fileerauskoneen läpikäyneet.
Toinen herkku, joka sopii ruisjauhoissa kieritettyjen ja voissa paistettujen silakoiden kanssa, on valkosipuliperunat.
Ne taas valmistin kiehauttamalla viipaloidut perunat ensin suolalla maustettuna. Sitten uunivuokaan ja päälle kermamaitoa, johon puristin suht reippaasti valkosipulia. Kermamaito perunoiden päälle ja pinnalle juustoraastetta. Loppukypsennys uunissa ja perunat ovat valmiita, kun neste on imeytynyt niihin ja ne  ylikypsinä soseutuvat haarukan painalluksesta. Herkkukurkut olivat nyt paikallaan tällä ruokalautasella.
Olin ajatellut valmistaa suutarinlohta, olihan silakoita aika määrä. Unohdin koko jutun. Paistoin vahingossa kaikki.
No seuraavalla kerralla suutarinlohta.

 Paistetut silakat valkosipuliperunoilla

Vadelmakiisseli ananasta ja luomujogurttia
 
Jostain syystä, jota en osaa selittää, vadelmakiisseli sopii juuri silakkaruuan jälkiruokana. Keitin pakastevadelmista kiisselin. Keittäminen on  väärä sana, sillä vesi, sokeri ja jäiset vadelmat lämpenevät, aloittavat kiehumisen. Kiehuminen saa jatkua vain muutamia minuutteja. Juuri sen verran, että vadelmat rikkoutuvat tasaiseksi massaksi. En siivilöi siemeniä, minusta ne kuuluvat oleellisesti vadelmiin. Suurustan kiisselin perunajauhoilla ja annostelen jäähtymään annoskulhoihin.
Sekoitan jäähtyneen kiisselin päälle luomujogurttia (maustamaton) ja makeutan sen hunajalla, nostan kiisselin keskelle. Lopuksi paloittelen vielä ananasta. Ananas ja vadelmat sopivat hyvin keskenään.
Tämä oli hyvä ateria. Suosittelen kokeilemaan.
 

5 kommenttia:

  1. Nuo silakat kyllä kelpaisi minullekin nyt...

    VastaaPoista
  2. Silakka on minunkin suosikkini. :-)

    VastaaPoista
  3. Yaelian,
    Unelma,

    Silakat on kyllä niin hyviä, että niitä sopii valmistaa usein eikä ole kallista ruokaa.

    VastaaPoista
  4. Nyt on kyllä ihan pakko mainostaa, kun olen täällä kommenteissa pariin otteeseen tainnut mainita kala-"allergiastani": tällä viikolla olen popsinut kalaa jo kolmena päivänä!!! Ahven ja savulohi on nyt maisteltu, ehkäpä jonakin päivänä vielä uskallan silakkaankin sotkeutua. : )

    VastaaPoista
  5. Canelia,
    Hyvä. Kyllä se "allergia" poistuu, kun vain ottaa ja syö kalaa. Eikö ole hyvää.
    Jos silakkaa haluat syödä, osta fileenä ja valmista joku kiva uuniruoka. Siitä se alkaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.