perjantai 25. maaliskuuta 2011

Paprika-kesäkurpitsapiiras Päärynälehikäiset

Pitkästä aikaa leivoin suolaista ja lopuksi vielä makeaa, jota en oikeastaan leiponut, kokosin vain. Suolaiset piiraat maistuvat parhaimmilta lämpimänä. Makea myös on vastapaistettuna parasta. Mantelimassaa leikkasin pitkulaisesta pötköstä sopivan palan kaulittavaksi. Tämä massa maistui juuri sopivan makealta näissä pienissä lehikäisissä.  Nopeaa vaikkapa yllätysvieraita ajatellen.

Paprika-kesäkurpitsapiiras

Pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
60 g voita nokareina
1 muna
2 rkl jäävettä
Siivilöi jauhot kulhoon ja lisää voi. Nypi seos hienomuruseksi. Lisää muna ja vesi. Sekoita taikina kiinteäksi. Vaivaa taikinaa noin puoli minuuttia jauhotetulla alustalla. Peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi.
Voitele 20 cm:n vuoka. Kauli taikina riittävän isoksi ja levitä vuokaan ja sen reunoille.
Peitä taikinapohja leivinpaperilla. Lisää paperille keittämätöntä riisiä. Paista pohjaa 200-asteessa 10 minuuttia. Poista paperi ja riisi. Paista vielä 7 minuuttia. Anna jäähtyä.
Täyte
3/4 punainen paprika
1/2 kesäkurpitsaa
2 munaa
1 1/4 dl kermaa
1/2 dl vettä
1 tl dijonsinappia
mustapippuria, suolaa
1 salaattisipuli varsineen silputtuna
Pese poista siemenet ja suikaloi paprika. Kuullota paprikaa rypsiöljytilkassa muutama minuutti. (Tai leikkaa paprika neljään osaan, poista siemenet ja sisukset. Grillaa uunivastuksien alla kuoripuoli ylöspäin, kunnes pinta tummuu. Poista kuoret.)  Pese ja viipaloi kesäkurpitsa.
Laita paprikasuikaleet vuokaan piiraspohjan päälle.  Lisää pinnalle kesäkurpitsaviipaleet.  Sekoita  munat, kerma, vesi, sinappi, mausteet ja sipulisilppu ja kaada seos vuokaan. Paista 180-asteessa noin 35 minuuttia.
Tarjoa salaatin kera.

Päärynälehikäiset
Ota lehtitaikina huoneen lämpöön 15 minuuttia ennen leipomista. Halkaise taikinasuorakaide neliöiksi ja leikkaa neliöt kolmioiksi. Kauli mantelimassa parin millin levyksi. Leikkaa pala kolmioille. Viipaloi säilykepäärynät ja asettele pari-kolme viipaletta kolmioille. Nosta kolmiot leivinpaperilla päällystetyille uunipelleille. Voitele kolmiot voisulalla ja siivilöi pinnalle tomusokeria.  Paista 200-asteessa noin 10 minuuttia.
Tarjoile vastapaistettuina.

2 kommenttia:

  1. Tulin juuri saunasta, tuo olisi niin sopivaa saunapalaa. Tuli näläkä!

    VastaaPoista
  2. Maketsu,
    Just nappiin osuu saunan jälkeen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.