maanantai 24. toukokuuta 2010

Vuohenputkilasagne

Vain muutaman kymmenen metrin päässä naapurin rajalla kasvaa vehmas ja vihreä vuohenputkipöheikkö. Aina yhtä vehmaana ne kasvavat joka vuosi, eivät katoa minnekkään. Sain kimmokkeen Strömsöstä ja kuljin tänään pihan yli. Saksin vuohenputkia pöheiköstä sylillisen. Maistoin tuoretta lehteä, maku oli mausteinen ei mitenkään voimakas. Lehdet ovat jo aika isoja, joten salaatiksi ne eivät mielestäni sopineet. Päädyin lasagneen, kuten Strömsössäkin. Saksin lehdet varsista ja lehtiruodeista lävikköön. Huuhdoin hanan alla hyvin. Päätin ryöpätä lehtimassan nopeasti. Vuohenputki sisältää rautaa ja C-vitamiinia.  Lasagne on todella hyvää. Kypsennettynä maku muistutti jauhelihan makua, josta voi päätellä kasvin sisältävän proteiinia. Mietin jo mitä valmistan vuohenputkesta seuraavaksi. Voisikohan varsista keittää hyytelöä, onko kukaan kokeillut ?

Vuohenputkilasagne

ryöpättyä vuohenputkilehteä (tuoreena n 8litraa)
1 sipuli
oliiviöljyä
2 kpl kasvisfondipalaa Knorr
4 dl ruokakermaa 10-15%
mustapippuria ripaus
lasagnelevyjä
mozarellajuustoraastetta
Puhdista ja huuhtele vuohenputken lehdet. Ryöppää ne kiehuvassa vedessä muutaman minuutin. Kaada vesi pois ja huuhtaise nopesti kylmällä vedellä. Purista massa tiiviiksi ja pilko. Silppua sipuli ja kuullota se oliiviöljytilkassa.
Nosta sipulit ja vuohenputkimassa kattilaan. Lisää joukkoon kasvisfondit ja kerma. Mausta pippurilla.Kuumenna ja kypsytä sekoittaen muutama minuutti.
Kokoa lasagne. Levitä voidellun vuuan pohjalle lasagnelevyt, nosta pinnalle vuohenputkiseosta. Jatka näin kolmen kerroksen verran.
Lopuksi levitä pinnalle juustoraaste. Kypsennä 200-asteessa  30 minuuttia.

8 kommenttia:

  1. Ihanaa! Meillä riittää vuohenputkea vaikka vientituotteeksi asti! Nyt alkukesästä voisi kokeilla tuota lasagnea.

    VastaaPoista
  2. Susanna,
    Lasagne on tod hyvää. Yllätyimme positiivisesti. Mietin jo mitä seuraavaksi teen.

    VastaaPoista
  3. Kyllä minunkin on tuota kokeiltava, vaikka aion laittaa myös hiukan jauhelihaa joukkoon (naudanlihantuottajana liha kuuluu päivittäiseen ruokavalioon tavalla tai toisella :-))

    Eli tulostanpa ohjeen ja lähden tuonne marjapuskien alle saksien kanssa!

    VastaaPoista
  4. Pami,
    Muuten yllättävän proteiinipitoista ja täyttävää on.
    Jauhelihan kanssa tarvitset puolta vähemmän.

    VastaaPoista
  5. Hmm... pitäisi ehkä kokeilla. Mutta minä vain äkäilen vuohenputkille, vaikka tiedän, että niitä voisi syödäkin (ja olen joskus salaatissa syönytkin).

    VastaaPoista
  6. Tuhannet kiitokset tästä ohjeesta! Tätä pitää laittaa.

    VastaaPoista
  7. jl,
    Kokeileppas nyt, kun ovat vielä kasvun alkuvaiheessa.

    famu falsetissa,
    Kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Strömsön jälkeen etsin reseptiä ja tätä tehtiin. Ryöppäys tosiaan kannattaa. Nesteeksi yht 4,5 dl kaura- ja kevytkermaa. Päälle laitoin emmentalia ja parmesania.Ja parhaalta maistui parin päivän päästä lämmitettynä. Siis hyvää!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.