tiistai 2. lokakuuta 2012

Siskonmakkarakeitto - Omena-mantelipaistos

Siskonmakkarakeitto on ollut jo pitkään toivomuslistalla.
Tänään sitä keitin. Valitsin juuri ne raaka-aineet, mitä kaapista löytyi.
Positiivisia yllätyksiä löytyi heti, kun soveltelin keittoa. Omena ylitti perunan.
Nyt kun omenoita riittää, valmistin jälkiruoaksi perinteisen omenapaistoksen.
Sanaa perinteinen voi kyllä käyttää, sillä ohje on Kotilieden 1960-luvulta.
Hieman muuntelin ohjetta ja seuraavalla kerralla vähennän sokerin määrää.  

Siskonmakkarakeitto

400 g siskonmakkaroita
2 isoa porkkanaa
1 palsternakka
puolikas suippopaprika
pieni pala chiliä punaista
voita ja rypsiöljyä
3 omenaa keskikokoista
2 kevätsipulia
7 dl lihalientä fondipalasta
 ripaus sokeria
Kuori ja suikaloi porkkanat ja palsternakka. Leikkaa paprika renkaiksi ja silppua chilipala pieneksi.  Kuumenna voinokare ja rypsiöljytilkka pannulla. Kuullota pannulla juurekset , paprika ja chili.
Kaada seos kattilaan ja lisää pannun huuhdeliemi sekä lihaliemi. Kiehauta ja lisää kuoritut ja kuutioidut omenat. Keitä kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä. Lisää silputtu kevätsipuli ja siskonmakkaranokareet (purista nokareet kuorestaan ulos). Anna porista hetki, kunnes keitto on kypsää. Tarkista maku ja lisää ripaus sokeria.

Omena-mantelipaistos

8-10 omenaa keskikokoa ja pienempää
4 dl vettä
1 dl  sokeria
1/2 sitruunan mehu
Taikina
100 g voita 
1/2 dl fariini- ja 1 dl ruokosokeria
2 kananmunaa
75 g mantelijauhoa
1/2 sitruunan mehu
Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko omenat. Keitä lohkot puolikypsiksi sokerilla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä. Valuta lohkot. Laita lohkot uuninkestävään vuokaan. 
Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit. Lisää kananmunat, mantelijauho ja sitruunamehu. Levitä seos omenien päälle. Kypsennä uunissa 175-asteessa noin 20 minuuttia. Tarjosin vaniljalla maustetun kermavaahdon kera, lisäsin vaahtoon kevennykseksi kreikkalaista jogurttia.
 Herkkua on.

4 kommenttia:

  1. Omenamantelipaistos kuulostaa ja näyttää erityisen houkuttelevalta:)

    VastaaPoista
  2. Nyt tuli nälkä.
    Siskonmakkarakeitto on niin hyvää!

    VastaaPoista
  3. Siskonmakkarakeitto on minun ja mieheni suosikkeja. Omenajälkiruokia, leivonnaisia ja hilloa on tullut tehtyä. Olen myös laittanut lohkoina ihan pakkaseen. Tämä omena-mantelipaistos näyttää herkulliselta, kivaa että ohjeessa on käytetty mantelijauhoa, fariini- ja ruokosokeria.

    VastaaPoista
  4. Yaelian,
    Omenapaistos oli makuuni liian makeaa, mutta puolitan sokerit ensikerralla.

    Hanne,
    Siskonmakkarakeitto on miehen suosikki ja hyväähän se on. Omenat korvasivat perunat hienosti.

    Melody,
    Mantelijauhot sopivat hyvin, mutta sokeria vähemmän.

    Kun saan noita omenoita vielä, kuivaan ne kiertoilmauunissa renkaina.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.