perjantai 5. lokakuuta 2012

Paistetut vihreät tomaatit

Tämä ei ole elokuvakatsaus, vaikka  postauksen otsikko vie ajatukset kyseiseen elokuvaan.
Kyseinen elokuva sai nimensä vihreistä tomaateista. En ole elokuvaa nähnyt.
Iltalehden arvostelu antaa ymmärtää, että se olisi katsomisen arvoinen.
Pitäisi noutaa lainaamosta  ja katsoa ihan vain paistettujen tomaattien takia.
Ne olivat hyviä, sopivaa sormiruokaa, jota voi nauttia sohvalla istuen ja telkkaria katsellen. 
Ostin tomaatit torilta niiden kasvattajalta.

Paistetut vihreät tomaatit 

Tästä alkoi tomaattien tie ruokalautaselle.
Ensin huuhtelin tomaatit.
Käyttämäni tomaattilajike on vihreä.
Evira kertoo vihreistä tomaateista, joiden kypsyminen on kesken näin;
Voiko vihreitä tomaatteja käyttää ravinnoksi?
Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa mm. ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat. Haitallisen glykoalkaloidien takia raakojen vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna ei suositella.
Toisaalta on olemassa myös tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä. Nämä kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja ja ovat turvallisia syödä.


Huuhtelun jälkeen leikkasin tomaatit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Sen jälkeen  alkoi valmistusvaihe.

1 1/2 dl piimää rasvatonta
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl maissijauhoja
1 tl suolaa
1 tl maustepippuria rouheena
oliiviöljyä
Jaa vehnäjauhot kahdelle lautaselle. Sekoita toiselle lautaselle vehnäjauhoja, maissijauhot ja mausteet.
Sekoita keskenään piimä ja kananmuna. Kaada pannulle noin sentti oliiviöljyä ja kuumenna.
Kieritä tomaattiviipaleet vehnäjauhossa, kasta piimä/munaseokseen ja kieritä lopuksi molemmin puolin jauho/mausteseoksessa. Paista viipaleet ölyssä noin 2 minuuttia per puoli.
Valuta talouspaperin päällä.  Lisukkeeksi tekaisin punaisista tomaateista salaatin, silppusin mukaan kevätsipulia.
Kaupassa kevätsipuli oli saksalaista alkuperää. Näköjään suomalainen on jo loppunut.

3 kommenttia:

  1. Se elokuva on kyllä ihana,,,ja niin varmaan nuo paistetut tomaatitkin.

    VastaaPoista
  2. Meillä on se elokuva, mutta on vielä katsomatta. Olen ostanut filmejä paljon...;-)

    Nämä ovat takuulla herkkua.

    Anoppi teki niitä etikkatomaatteja vihreistä tomaateista. Sekin on hyvää, jos pitää etikasta ja makeasta yhdessä.

    VastaaPoista
  3. Yaelian,
    Pitää katsoa elokuva. Paistetut vihreät tomaatit olivat sen verran hyviä, että mies nappasi illalla loput.

    Leena Lumi,
    Etikkatomaattien ohjetta minäkin katselin, voi olla, että haen torilta tomaatteja ja teen niitä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.