maanantai 15. lokakuuta 2012

Paahdetut palsternakat salaatilla

Palsternakat ovat parhaimmistoon kuuluvia juureksia ainakin minulle.
Ne ovat paahdettuina hyviä, mausteeksi sopii hyvin kaneli.
Siksipä tänään paahdoin palsternakkoja ja mukana yhden porkkanan.
Wikipedia kertoo palsternakasta  näin.
Juureksena palsternakka muistuttaa porkkanaa, mutta on vaaleampi ja voimakkaamman makuinen. 
Palsternakkaa on syöty Euraasiassa jo muinaisista ajoista lähtien. 
Sitä voidaan keittää, paistaa tai käyttää muhennoksissa, keitoissa ja laatikoissa.
Palsternakkaa ei viljellä lämpimillä seuduilla, koska routa on tarpeellista maun kehittymiseksi.
 Mullan tulee olla hiekkaista ja savimaista, jotta juuret kasvavat suuriksi. 
Sopimattomassa mullassa ne jäävät lyhyiksi ja haaraisiksi. Palsternakan siemenet voidaan kylvää varhaiskeväällä, 
kun maa on sulanut kylliksi. Sadonkorjuu voidaan aloittaa myöhään syksyllä, 
heti ensimmäisten pakkasten jälkeen. Joka vuosi kannattaa käyttää uusia siemeniä, 
koska varastointi heikentää niiden kasvukykyä merkittävästi.
Palsternakassa on enemmän mineraaleja ja useampia vitamiineja  kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa; 
kuitenkin A-vitamiinin esiastetta β-karoteenia on porkkanassa moninkertaisesti enemmän.
 Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia, jopa 600 mg verran sataa grammaa kohden. 
Se sisältää myös runsaasti ravintokuitua. 100 grammaa palsternakkaa sisältää 230 kJ (55 kcal) energiaa. 
Joillekin kasvi aiheuttaa allergisen reaktion.
Palsternakan lehdet saattavat myös ärsyttää ihoa, 
jos niistä irtoava neste osuu iholle yhdessä auringonvalon kanssa.
 
Paahdetut palsternakat salaatilla 
 
2 isoa palsternakkaa + 1 pieni porkkana
1 tl ruususuolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kanelia
1 tl paprikaa jauheena
Kuori ja leikkaa palsternakat ja porkkana soiroiksi. Laita juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää suola öljy ja mausteet. Pyörittele juureksia, jotta mausteet leviävät tasaisesti.
Paahda 200-asteisen uunin ylätasolla noin 20 minuuttia.
Salaatti;  pehmeää friseesalaattia, kurkkua, tuoretta luumua. Kastike oliiviöljyä, mansikkavinegrettiä ja ripaus suolaa.  Lopuksi salaatin pinnalle persiljaa, rusinoita ja emmentaljuustoa kuutioina.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.