Palsternakat ovat parhaimmistoon kuuluvia juureksia ainakin minulle.
Ne ovat paahdettuina hyviä, mausteeksi sopii hyvin kaneli.
Siksipä tänään paahdoin palsternakkoja ja mukana yhden porkkanan.
Wikipedia kertoo palsternakasta näin.
Palsternakkaa on syöty Euraasiassa jo muinaisista ajoista lähtien.
Sitä voidaan keittää, paistaa tai käyttää muhennoksissa, keitoissa ja laatikoissa.
Palsternakkaa ei viljellä lämpimillä seuduilla, koska routa on
tarpeellista maun kehittymiseksi.
Mullan tulee olla hiekkaista ja
savimaista, jotta juuret kasvavat suuriksi.
Sopimattomassa mullassa ne
jäävät lyhyiksi ja haaraisiksi. Palsternakan siemenet
voidaan kylvää varhaiskeväällä,
kun maa on sulanut kylliksi.
Sadonkorjuu voidaan aloittaa myöhään syksyllä,
heti ensimmäisten
pakkasten jälkeen. Joka vuosi kannattaa käyttää uusia siemeniä,
koska
varastointi heikentää niiden kasvukykyä merkittävästi.
Palsternakassa on enemmän mineraaleja ja useampia vitamiineja kuin sen lähisukulaisessa porkkanassa;
kuitenkin A-vitamiinin esiastetta β-karoteenia on porkkanassa moninkertaisesti enemmän.
Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia, jopa 600 mg verran sataa grammaa kohden.
Se sisältää myös runsaasti ravintokuitua. 100 grammaa palsternakkaa sisältää 230 kJ (55 kcal) energiaa.
Joillekin kasvi aiheuttaa allergisen reaktion.
Palsternakan lehdet saattavat myös ärsyttää ihoa,
jos niistä irtoava neste osuu iholle yhdessä auringonvalon kanssa.
Paahdetut palsternakat salaatilla
2 isoa palsternakkaa + 1 pieni porkkana
1 tl ruususuolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kanelia
1 tl paprikaa jauheena
Kuori ja leikkaa palsternakat ja porkkana soiroiksi. Laita juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää suola öljy ja mausteet. Pyörittele juureksia, jotta mausteet leviävät tasaisesti.
Paahda 200-asteisen uunin ylätasolla noin 20 minuuttia.
Salaatti; pehmeää friseesalaattia, kurkkua, tuoretta luumua. Kastike oliiviöljyä, mansikkavinegrettiä ja ripaus suolaa. Lopuksi salaatin pinnalle persiljaa, rusinoita ja emmentaljuustoa kuutioina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi.