maanantai 22. lokakuuta 2012

Hirvipaisti juureksilla - Vadelma-mustikkatrifle

Valmis hirvipaisti pääsi tänään ruokapöytään.
Valmistin kastikkeen paisto- ja marinointiliemestä.
Lisukkeeksi kypsytin juureksia, palsternakkaa ja porkkanaa.
Ensin kiehautin ja sitten pannulla maustoin ja paistoin.
Niistä tuli hyviä ja napsakoita.
Höyrytin lisäksi vielä parsakaalia.
Pakastin on marjoja pullollaan, enempää ei sinne enää mahdu,
joten on aika aloittaa tyhjentäminen.
Ripauksen verran on tämän päivän jälkeen vähemmän.
Otin vadelmia ja mustikoita trifleen ja jatkoin vielä terveysvaikutteisella
tummalla suklaalla. Sitä sopivasti pari palaa per annos.

Hirvipaisti kermakastikkeella
Juurekset ja höyrytetty parsakaali 

noin 1 kg hirven kulmapaistia
Marinadi
3 dl tummaa olutta
3/4 dl etikkaa
5 kpl murskattua katajanmarjaa
10 kpl murskattua rose/viherpippuria
1 tl murskattua maustepippuria
2 murustettua laakerinlehteä
1 viipaloitu sipuli
2 viipaloitua porkkanaa
Laita liha uunivuokaan. Sekoita marinadi ja kaada lihalle niin, että se peittyy. Lisää olutta jos tarvitset. Peitä astia ja laita jääkaappiin noin vuorokaudeksi. Kääntele lihaa muutaman kerran marinoinnin aikana.
Uunivuokaan
2 dl lihalientä kuutiosta
2 dl siivilöityä marinadia
suolaa ja pippuria
Nosta liha astiasta ja kuivaa pyyhkeellä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ruskista liha hyvin joka puolelta voissa pannulla. Laita vuokaan. Siivilöi marinadi. Kaada vuokaan marinadi ja lihaliemi.  Peitä vuoka foliolla.
Kypsennä uunin 150-asteessa alatasolla noin 1- 1 1/2 tuntia. 
Kastike
Kuori rasva pois paistoliemen päältä. Mittaa pannulle sopiva määrä paistolientä. Kiehauta ja suurusta esim vehnäjauhoilla. Anna kypsyä viisi minuuttia. Lisää  kermaa ja jauhettua paprikaa. Tarkista maku.
Juurekset
Kuori  porkkanat ja palsternakka. Leikkaa ne tasakokoisiksi viipaleiksi. Kiehauta suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Kypsennä kevyesti vielä pannulla rypsiöljytilkassa. Raasta joukkoon valkosipulia.
Mausta rakuunalla ja kanelilla.
Höyrytä huuhdellut parsakaalikukinnot, mausta ripauksella suolaa. 



Vadelma-mustikkatrifle

Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta turkkilainen jogurtti vaniljasokerilla ja steviallaYhdistä kermaan.
Nostele annosmaljoihin kerroksittain kermajogurttia ja huoneenlämmössä sulaneet mustikat ja vadelmat. Lisää kerroksiin murskattua tummaa suklaata.
Siivilöi pinnalle ripaukset tomusokeria.
 

4 kommenttia:

  1. Eilen saimme ekat hirvenlihat pakkaseen. Jahtiporukka oli kaatanut meidän mailta edellisviikolla hirven.

    Teen siitä joskus hirvipataa:)

    VastaaPoista
  2. Oi miten herkunnäköinen jälkkäri erityisesti :)

    VastaaPoista
  3. Hanne,
    Hirvi sopii hienosti myös pataruokana pitkään haudutettuna.

    Mausteinen Manteli,
    Tykkään itse noista jogurttipohjaisista marjaherkuista.

    VastaaPoista
  4. Nami, kuullostaa herkulliselta. Itse kokkasin hirveä vasta ensimmäistä kertaa. Eka testi oli pata (ja tulikin herkullista), mutta seuraavaksi voisi kokeilla paistia. :)

    http://ssiiripilketta.blogspot.fi/2015/10/hirvipataa-ja-suklaataytekakkukehittelya.html

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.