tiistai 17. heinäkuuta 2012

Punainen linssikeitto ja viljattomat porkkanasämpylät

Päivällä syötiin pippurimakrillisalaattia, postaan salaattiohjeen jossain vaiheessa. Lounas oli niin täyteläinen, että illalla keitin kasviskeiton eli linssikeiton. Koska keiton kanssa sopii sämpylä, etsin viljattoman sämpyläohjeen  Viljavapaa keittiö-blogista. Kiitos ohjeesta, sämpylät olivat oikein hyviä. Näitä leivon toistekin.


Punainen linssikeitto 4:lle
1 kesäsipuli isohko
2 valkosipulinkynttä
1/2 punainen suippopaprika
1 porkkana
rypsiöljyä
vajaa 1 litra kasvislientä
1 prk (70g) tomaattipyrettä
paprikajauhetta, ruususuolaa
1 1/2 dl punaisia linssejä
1 dl tuoretta silputtua persiljaa
Kuori ja silppua sipulit. Pese ja suikaloi paprika ja porkkana. Kuumenna öljy kattilassa  ja lisää sinne sipulisilput, kuullota hetki. Lisää porkkanat, paprika ja kasvisliemi. Kiehauta ja lisää tomaattipyree ja mausteet.  Keitä 5 minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää keittoon. Hauduta 10 minuuttia. Leikkaa tuoretta persiljaa keittoon. Nauti porkkanasämpylöiden kera.

Viljattomat porkkanasämpylät
3 rkl sokerijuurikaskuitua
vettä
2 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 dl soijajauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 keskikokoista porkkanaa raasteena
1 1/2 dl juustoraastetta
4 munaa
Laita sokerijuurikaskuitu kulhoon ja kaada päälle vettä juuri sen verran, että se peittää kuidut.
Mittaa jauhot lautaselle ja sekoita joukkoon psyllium ja leivinjauhe. Sekoita jauhot turvonneeseen sokerijuurikaskuituun. Lisää porkkanaraaste. Vatkaa kevyesti munien rakenne rikki ja lisää munat taikinaan. Lopuksi lisää käännellen juustoraaste.
Nostele lusikalla taikina joko uunipellille leivinpaperin päälle tai kuten minä matalaan muffinivuokaan. Minulle tuli 13 kpl sämpylöitä, mutta olisin voinut tasata taikinan 12 sämpyläksi.
Ripottele pinnalle siemeniä. Käytin auringonkukkasiemeniä.

4 kommenttia:

  1. Näitä sämpylöitä voisi kokeilla. Mitä on psyllium? Sokerijuurikaskuituja löytyy toisinaa kaupasta ja ne ovat mukavia leivottaessa.

    VastaaPoista
  2. Psylliumia (jauhe) löytyy myös sokerijuurikaskuitujen kanssa samalta hyllyltä kaupasta. Se on käsittääkseni kuohkeuttava ainesosa taikinassa.

    VastaaPoista
  3. Sokerijuurikaskuitua en olekaan osannut käyttää.
    Kokeillaan, on kiva saada vähän eri makuisia sämpylöitä vaihtelun vuoksi.

    VastaaPoista
  4. Unelma,
    Olivat nopeita tehdä ja lusikalla nostelin vuokaan pehmeän taikinan. Suolaa olisi voinut lisätä hitusen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.