sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Herkkusieni, porkkana-mansikkasalaatti, lihapataa, viimeinen pala kakkua

Tänään oli leppoisan viileää ulkona. Kokkailin keittiössä vähän tajunnanvirran mukaan. Jos tajunnanvirta  johdattaa kirjoittamista, voi se johdattaa kokkailuakin.  Näin ainakin päättelin, kun nostelin jääkaapista vihanneksia sun muita työtasolle.
 Lauantaina leivoin porukalle ison muhkean mansikkakakun ja illalla siitä oli jäljellä viimeinen pala. Sen sitten ikuistin kuvaksi, jotta voin kertoa tästä suussa sulavasta kakusta teille jotain.
Niin ja tänään saatiin vielä syödä viimeiset rippeet lihapadasta.


Herkkusieni-porkkana-mansikkasalaatti
Ensin annoslautaselle huuhdeltua ja revittyä lehtisalaattia, kurkkua, extra virgin oliiviöljyä ja mansikoita.
Sitten pannulla voissa kevyesti kypsennettyä porkkanalantteja, isojen herkkusienien kuutiopaloja ja kesäsipulisilppua. Päälle persiljaa. Maistui.

Lihapataa
Ostin Karjalanpaistilihaa 1,4 kg, nauta- ja possukuutioina.  Nostin lihan vajaaksi tunniksi huoneenlämpöön ja aloitin sen jälkeen ruskistamisen pannulla kolmessa erässä.  Käytin ruskistamiseen voita.
Kaadoin lihat uunivuokaan. Paloin mukaan kaksi isoa porkkanaa ja neljä pientä sipulia. Lisäsin mausteiksi kokonaisia mustapippureita, 6 laakerinlehteä. Lihoille olin ripotellut ruususuolan paistovaiheessa. Kuumensin paistopannulla 4 dl vettä kiehuvaksi ja lisäsin mukaan yhden kasvisfondipalan. Kaadoin kiehuvan liemen uunivuokaan lihoille. Liemi peitti ne juuri ja juuri.
Työnsin uunivuuan 150-asteiseen uuniin ja laitoin kannen päälle. Annoin hautua noin 1 1/2 tuntia, alensin lämmön 100-asteeseen  ja pataruoka sai hautua vielä 1 1/2 tuntia. Tämän jälkeen lihat olivat murenevan kypsiä. Poistin lihapadasta laakerinlehdet ja näkyvät sipulipalat (pienten syöjien takia). Suurustin maissitärkkeyksellä ja kiehautin muutaman minuutin.
Tänään syötiin tämän herkulliset lihapadan jämät.(Vieraat olivat jo lähteneet)

Mansikkatäytekakku
Mansikkakakusta on nähtävillä vain viimeinen pala, kerron kakusta muutaman rivin.
Käytin pohjin vain mantelijauhoja.
Leivoin kaksi pohjaa. 4 kananmunaa, 1 1/2 dl sokeria, 2 dl mantelijauhoja ja reilu tl leivinjauhetta.
Sokeri ja munat vaahdotetaan kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi, lisätään mantelijauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.  Kaadetaan taikina voideltuun ja mantelijauholla jauhotettuun vuokaan. Paistetaan 175-asteessa noin 20 minuuttia.
Pohjat nousivat kiitettävästi, mutta loppuvaiheessa laskivat hieman. Johtui kai mantelijauhojen "raskaudesta". Se ei haitannut lopputulosta, sillä olin varautunut kahdella pohjalla.
Halkaisin pohjat kahteen ohueen levyyn.
Kostutin pohjat tilkalla omenamehua muutama rkl per levy. Hienonsin mansikat tasaiseksi survokseksi ja levitin pohjalle. Vaahdotin kerman noin 4 dl,   lisäsin kermaan hieman vaniljasokeria. Sekoitin kermavaahtoon turkkilaista jogurttia, jonka makeutin niinikään vaniljasokerilla.
Levitin mansikkasurvoksen päälle  jogurttikermaa. Näin jatkoin , kunnes kakku oli kasattu valmiiksi. Kakku sai vetäytyä yön yli ja seuraavana päivän päällystin sen kermavaahdolla ja koristeiksi  lisäsin vain mansikoita.
Tämä kakku oli todella hyvää, sokerin määrä oli sopiva. Tuoreet mansikat maistuivat raikkailta ilman lisäsokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.