sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Poron ulkofilettä, suppilovahverokastike ja uunikasviksia

Muutama viikko sitten ostin pakastetun poron ulkofileen. Tänään oli fileen vuoro tulla syödyksi. Otin eilen illalla sen sulamaan jääkaappiin. Valmistin fileen yksinkertaisen tavan mukaan. Ensin pannulla ruskistus ja sitten miedolle lämmölle hetkeksi uuniin. Kuivatuista suppilovahveroista syntyi kastike.
Lisukkeeksi kypsyivät uunissa punajuuret, porkkanat ja varsiselleri.
Kotimainen varsiselleri on hyvää, pilkoin sen latvaosia salaattiin.

Poron ulkofilee 
Suppilovahverokastike
Uunissa kypsytetyt kasvikset
Huoneenlämmössä hetken ollut ulkofilee pääsi ruskistumaan pannulle. 
Maustoin fileen murskatulla valkosipulilla, se oli kotimaista tämän kesän satoa, sekä ruususuolalla ja mustapippurilla. Sen jälkeen filee kypsyi tirisemisen lopettaneessa voissa. Heitin valkosipulia vielä pannullekin. Nostin fileen uunivuokaan ja kypsensin sen 125-asteessa noin 10 minuuttia. Mittari näytti reilut 60-astetta.
Suppilovahverokastike
Kuivatut suppilovahverot, 3 dl, liotin ensin hetken aikaa kylmässä vedessä. Kuullotin voissa silputtua kesäsipulia ja lisäsin valutetut sienet ja ripaus suolaa, kuullotin edelleen. Siivilöin pannulle porofileen paistoliemen uunivuosta. Lisäsin hieman sienten huuhdelientä. Kiehautin ja lopuksi vielä kermaa. Hauduttelin hetken. Tarkistin maun ja kastike oli valmista.  
Uunikasvikset
Punajuuret kuorin ja viipaloin. Porkkanat pesin ja halkaisin. Varsisellerin tyvipäät paloittelin.
Rypsiöljyllä voideltuun vuokaan  nostelin kasvikset  omiksi osioikseen. Ripottelin kaikille ruususuolaa. Punajuurille mustapippuria ja kuivattua persiljaa, porkkanoille kuivattua rakuunaa ja kanelia, varsiselleri sai vain sen suolan. Lopuksi pirskottelin pinnalle rypsiöljyä.
Salaatissa, jota napostelimme alkusalaattinakin,  oli rucolaa, pehmeää friseetä ja varsisellerin latvaa.
Kastikkeena neitsytoliiviöljyä mausteena mustapippuria.

2 kommenttia:

  1. Nonii..nälkä tuli. Tämä ruoka maistuisi mullekin...
    Hyvä kun vinkkasit noista kuivatuista suppiksista ruokavinkin.Mulla on useampi purkki vielä viime syksyltä jemmassa, ja niistä pitäisi kyllä jo alkaa jotain tekemään.

    VastaaPoista
  2. Sienikastike, tai sienimuhennos se oli, on niin hyvää ja varsinkin porolihan kanssa. Suppilovahverot ovat sieniparhaimmistoa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.