torstai 1. syyskuuta 2011

Omena-rahkapiirakka

Luin Maku-lehteä ja bongasin sieltä Omenainen rahkapiiras-ohjeen. Piiras vaikutti mehevältä ja kokeilemisen arvoiselta. Muuntelin ohjetta hieman omien tarvikkeideni mukaiseksi ja nimesin piirakan uudelleen.
Esimerkiksi en käyttänyt maitorahkaa, koska minulla on jääkaapissa jogurttirahkaa. Se vaikuttaa jopa paremmalta tähän kuin maitorahka. Maku on hieman pyöreämpi.
Toinen muutos on piirakan päällä. Ohjeessa on omenoiden lisäksi 1 dl mantelirouhetta, 3/4 dl fariinisokeria ja 50 g voita sekoitettuna seokseksi. Oikaisin hieman ja ripottelin pinnalle kanelia ja sokeria. Ajattelin kyllä sipaista omenat voisulalla. Jätin sen pois, kun en muistanut sulattaa aikaisemmassa vaiheessa riittävästi tähän voiteluun. Seuraavalla kerralla voitelen pinnan. Omenoiden lopullinen määrä oli 6 isohkoa omenaa, ohjeen noin 10 on kyllä liikaa elleivät omenat ole kovin pieniä.
Mehevä, eikä liian makea on tämän piirakan arvioni. Kannattaa kokeilla. Nyt ovat jo suomalaiset omenat tulleet myyntiin.

Omena-rahkapiirakka

Pohja
7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
100 g voita kuutioina
2 tl kardemummaa
1/2 tl  suolaa
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
Tee taikina, mittaa kulhoon (tai monitoimikoneeseen) jauhot, sokeri, voi, kardemumma ja suola. Nypi ainekset käsin (tai surauta ne koneella) murumaiseksi seokseksi.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää neste jauhoseokseen. Vaivaa taikina käsin (tai koneella) tasaiseksi ja jätä odottamaan 15 minuutiksi.
Kaavi taikina leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle jauhoja. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi tasaiseksi levyksi. Vetäise levy leivinpapereineen  uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia. Tee sillä aikaa täyte.
Rahkatäyte1 luomusitruuna
500 g/ eli 2 prk jogurttirahkaa (tai maitorahkaa)
2 dl fariinisokeria
3 munaa
1 dl kermaa
100 g voita sulatettuna
1/2 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria
Pese sitruuna  ja raasta siitä keltainen, uloin kuori. Purista sitruunasta 1/2 dl mehua.  Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada rahkatäyte pullapohjalle ja vedä täyte tasaiseksi.
Kuori ja halkaise omenat. Poista siemenkodat ja leikkaa viipaleiksi.  Nostele omenaviipaleet haluamallasi tavalla täytteelle.
Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Tai mantelirouhetäyte.
Kypsennä piirakka 200-asteessa noin 25 minuuttia.

Nauti lämmin piirakkaviipale kylmän maidon kanssa. Jäähtyneenä piirakka maistuu kahvin kera.

6 kommenttia:

  1. Kyllä on taas herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  2. Nam, nam....syksyllä pitää tehdä suomalaisista omenoista piirakkaa.Tätä kokeilen, kiitos Arleena.

    VastaaPoista
  3. Tupu,
    Kiitos. Mehevää on.

    Tuija,
    Ja syntyy helpon näppärästi.

    VastaaPoista
  4. Tuossahan on mielenkiintoinen taikina. Päällisiä lukiessa saattaa jo kuvitella mehevän omenapiirakan maun. Tätä täytyy joskus kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Luin reseptin blogistasi ennen kuin Maku-lehti oli kolahtanut omaan postilaatikkooni. Kiitos vinkistä, kohta ryhdyn leipomaan!

    VastaaPoista
  6. Katriina,
    Minäkin inn ostuin, kun luin ohjeen. Tänään syötiin viimeiset palat. Säilytin jääkaapissa ja oli niin kylmän raikasta kahvin kanssa.

    Heleija,
    Mehukasta piirakkaa siitä tulee.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.