lauantai 3. syyskuuta 2011

Maa-artisokka-pekonikeitto - Vadelmia ricotalla

Ostin ruotsalaisia maa-artisokkia pussillisen. Mielessäni oli keitto, mutta millainen, enhän ole koskaan aikaisemmin valmistanut maa-artisokista mitään. Selailin ohjeita sieltä sun täältä, kunnes otin pussin käteeni. Kappas vaan, hyvä ohje olikin lähempänä kuin luulinkaan. Pussin kyljessä oli hyvältä kuulostava ohje.  Toimin sen mukaan, paitsi en käyttänyt savupekonia, vaan lisäaineetonta  tuoretta pekonia, jonka ruskistin rapeaksi ilman rasvaa, samalla tirisivät rasvat pois. Muuten pekoni sopii maa-artisokan makuun täydellisesti.
Vadelmia tarjosin ricottajuustolla. Kokosin jälkiruuan nopeasti lautaselle ja se ei näytä ihan niin hyvältä kuin miltä  se maistui.
Maa-artisokka-pekonikeitto
1/2 l maa-artisokkia kuorittuna ja paloiteltuna
2 jauhoista perunaa kuorittuna ja lohkottuna
voita  ja ripaus suolaa
ripaus vastajauhettua valkopippuria tai maustepippuria
8 dl lihalientä fondipalasta
1 dl kuohukermaa
n 150 g pekonia kuutioina ja rapeaksi paistettuna
Sulata voi kattilassa ja lisää kasvislohkot. Ripauta mukaan suolaa. Kuullota noin 5 minuuttia. Rouhaise mukaan pippuria ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää lihaliemi ja kerma. Anna hautua kannen alla kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.  Soseuta keitto ja tarkista maku.
Ruskista kuutioidut pekonit rapeaksi, ripauta mukaan hieman suolaa. Annostele pekonikuutiot keiton pinnalle.
Vadelmaa ricotalla
Ricotta on vähärasvaista ja sopii mielestäni erinomaisesti myös jälkiruokiin. Tässä versiossa vaahdotin ricottajuustoa, tilkan kermaa ja tomusokeria notkeaksi vaahdoksi. Soseutin vadelmia enkä poistanut kiviä, kaikki on syötävää. Lisäsin vadelmille myös tomusokeria. Otin mukaan muutaman ehjän vadelman ja luumuviipaleen.Tämä annos ohittaa perinteisen jäätelöannoksen. Eikä taida olla lisäaineita.

3 kommenttia:

  1. Ihanaa, tästä saan ohjeen. Minulla on maa-artisokkia omassa puutarhassa. Kokeilen keittoa ensi viikolla.

    VastaaPoista
  2. Olipa kiva saada maa-artisokkakeiton ohje. Meillä kasvaa pihassa muutama varsi, ovat tulleet mukulat jonkun kukantaimen kylkiäisenä.

    VastaaPoista
  3. annekatariina,
    Olisin ostanut suomalaisia, mutta löysin vain Ruotsissa kasvaneita, mutta Nousiaisissa pussitettuja.
    Hyviä olivat, on vain niitä "silmiä" aika tavalla, mutta ne voi noukkia pois.

    Unelma,
    Sinä saatkin oikein luomukeiton, kun omassa puutarhassa kasvaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.