keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Gnoccheja ja punajuuria balsamicosiirapilla, Ruisrieska

Muistan mykyt, klimpit eli hieno9mmin sanottuna gnocchit lapsuudesta. Silloin keitettiin keittoa, jossa oli myös klimppejä eli mykyjä.  Itse en ole koskaan valmistanut silloista ruokaa enkä gnocchejakaan ennenkuin tänään. Punajuurista kaikki johtui, ajattelin miten  ja minkä kanssa niitä tarjoan. Selasin pölyttynyttä keittokirjaa. Ei se niin kovin vanha ollut, vuodelta 2004 yhden euron pehmytkantinen Paras keittokirja no 3.
Olen muutellut hieman ohjetta.
Ruisrieskan innostuin myös leipomaan, kun oli ranskankermaa ja ruisjauhoja.

Gnoccheja ja punajuuria balsamicosiirapilla
Gnocchit
4 perunaa
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
vettä, 2 rkl voita
Keitä perunat ja soseuta. Kaada joukkoon jauhot, suola ja kananmuna. Sekoita taikinaksi. Rullaa tanko ja leikkaa paloiksi. Keitä taikinapaloja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan. Kun gnocchit kelluvat veden pinnalla, ne ovat valmiita. Kaada vesi pois ja sekoita joukkoon voi.
Punajuuret, balsamicosiirappi
Keitä 5 punajuurta kypsiksi ja anna jäähtyä. Kuori ja paloittele ne lohkoiksi.
Keitä 1 1/2 dl balsamiviinietikkaa ja 1/2 dl sokeria  kokoon puoleen alkuperäisestä määrästä.
Paahda  1 dl pinjansiemeniä pannulla.  
Kokoa annokset, gnocchit. punajuurilohkot ja kuutioi joukkoon fetajuustoa. Liruttele pinnalle balsamicosiirappia. Lisää lopuksi paahdetut pinjansiemenet sekä tuoretta basilikaa. 

Ruisrieska
2 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tlk ranskankermaa
20 g voisulaa
Sekoita aineksista taikina. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Levitä leivinpaperille uunipellille taikana muotoillen pyöreäksi. Leikkaa taikinapyörällä sektoreiksi. Paista 225-asteessa noin 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.