perjantai 21. syyskuuta 2012

Marja-aroniahyytelö - Omenachytney

Säilöntä on jatkunut viime päivinä ja jatkuu edelleen. Tänään kuivasin eilisen suppilovahverosadon.
Aikaisemmin keitin marja-aroniahyytelöä ja omenachytneyn.  Hyytelö oli niin hyvää, että käyn poimimassa marja-aroniaa lisää. Nimittäin eilen piipahdin veljeni puutarhassa poimimassa tyrnimarjoja, joita saan poimia myös lisää. Tyrnimarjasato on runsas ja se pitää saada talteen talveksi. Poimin myös marja-aroniaa. Omenachytney taas sopii talvella hyvin possu- ja kanaruokien lisukkeena.

Marja-aroniahyytelö
3 l aroniamarjoja
5 dl vettä
Huuhdo aroniat ja kaada kattilaan. Lisää vesi. Keitä noin 15 minuuttia. Siivilöi mehu marjoista.  Mehua  tulee noin 1 1/2 litraa.
1 1/2 l aroniamehua
1- 2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 kg hillosokeria
1/2 dl balsamicoetikkaa
Sekoita aroniamehuun mausteet ja sokeri. Keitä  10-15 minuuttia. Kuori vaahto tarkasti pois pinnalta. Lisää balsamico. Maista, jotta voit todeta miten hyvää hyytelöä on tulossa. Purkita. 
Hyytelö sopii kana-, kalkkuna-, riista- ja liharuoille.





Omenachytney
1 kg omenoita
4 keltasipulia isohkoja
1/2 kg tomaatteja
4-5 valkosipulinkynttä
2 1/2 dl valkoviinietikkaa
vajaa 3 dl fariinisokeria
1 tl chilipippuria jauheena
1 rkl inkiväärijauhetta
250 g rusinoita
Kuori omenat, poista siemenkodat ja paloittele. Kuori ja pilko sipulit. Murskaa ja hienonna valkosipulit. Kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä ja vedä kuori pois. Lohko tomaatit. 
Keitä valkoviinietikka, sokeri ja mausteet. Lisää muut ainekset. Anna kiehua kannen alla 30 minuuttia.  
Anna kiehua vielä ilman kantta 10 minuuttia. Purkita.
Makeahko chytney sopii kana- ja possuruoille.









Suppilovahverot puhdistin eilen ja levitin pöydälle paperien päälle kuivumaan.
Tänään ne kuivasin kiertoilmauunissa 50-asteessa ja tölkitin 5 litran Ilves-purkkiin.

5 kommenttia:

  1. Löysin marja-aroniahyytelöreseptisi
    ja täytyi heti kokeilla. Kiitos reseptistä.
    Maku on mielettömän hyvä, mutta jostain syystä koostumus
    jäi enemmänkin mehun kuin hyytelön asteelle...
    Osaatko sanoa mistä se voisi johtua?

    VastaaPoista
  2. Leena,
    Käytitkö hillosokeria ei siis tavallista sokeria.
    Minulla kyllä tuli hyytelöä.

    VastaaPoista
  3. Löytyipä ihana ohje tämä marja-aroniahyytelö! Tein jo kaksi erää, ja maku on taivaallinen :-)

    VastaaPoista
  4. 4L mehua ja 1kg hillosokeria, mutta hyytelö ei onnistunut, ei muuttunut hyytelöksi vaikka kolmas päivä on jo purkissa.

    VastaaPoista
  5. Ohjeessa oli 1kg hillosokeria ja vain 1 1/2l mehua. Siinä syy sulla liian vähän sokeria!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.