maanantai 13. helmikuuta 2012

Retroleivät

Mikä vuosikymmen se oli, kun lämpimiä kinkku-juustoleipiä tehtiin. Siitä on jo kuitenkin muutama vuosikymmen. Nimesin nämä voileivät retroleiviksi. Retroaika ajoittuu  1950-60-luvulle ja on levinnyt jo 1970-1980 luvuille.
Sysäyksen tälle ruualle sain  Heleijan arkiruokahaasteesta.  Hyvä ja maukas arkiruoka tekee arjesta juhlaa. 
Niin kävi minulle tänään. Lämpimät voileivät maistuivat todellakin sunnuntairuualta. Osuutensa oli nostalgiallakin. Muistelin, kuinka näitä voileipiä erilaisin variaatioin syötiin iltaisin kavereiden kanssa. Kinkkujuustoleivän päällä kuului olla ananasta.  Nyt minulla ei sitä ollut, korvasin ananaksen auringonkukkaversoilla.
Täydellinen juustovalinta on Valion Arkijuusto, eli edam. Sitä se oli silloinkin ja samaa oli kinkku. Broilerifileen jämistä tein vielä broilerileipiä.


Retroleivät
Maalaisleipää viipaloituna (kuoria ei saa leikata pois), sipaisu levitettä, palvikinkkuviipale, edam arkijuustoa muutama viipale. Paahda uunin 200-asteessa vajaa 10 minuuttia. Lisää pinnalle tuoreita yrttejä ja kurkkua.
Täytteeksi sopivat myös jämät, broilerifilee, possufilee, paistiviipaleet, lihapullat, murekepihvit.
Paras ruokajuoma on kylmä rasvaton maito.
Kerro sinäkin, mikä on sinun arkiruokaasi. Linkitä tänne blogiini, niin osaan käydä katsomassa ja lukemassa.

6 kommenttia:

 1. Meillä syödään aika usein retroleipiä tai niinkuin ne meillä tunnetaan: lämpimiä voileipiä eli lämppäreitä. Päälle tulee useimmiten ketsuppia, mausteita, meetwurstia, tonnikalaa, ananasta ja juustoa. Ovat ihan parhaita seuraavana päivänä jääkaappikylminä, pehmeinä eväsleipinä! :)

  VastaaPoista
 2. Oi, tämä on kyllä muistoja herättävä ruoka! Lämpimiä voileipiä oli usein tarjolla iltapalaksi lapsuudessani 80-luvulla, ja opiskeluaikoina näitä tuli myös aina silloin tällöin tehtyä kämppiksen kanssa. Nykyään lämpimien leipien valmistus on jäänyt vähemmälle, mutta pitääkin taas tehdä näitä joskus. :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä muistan kun laitoin erityisesti saunaillaksi näitä retroja. Aika oli retro, -70 lukua. Nyt ne on unohtuneet? Ei hassumpi ehdotus iltapalaksi nykyaikanakaan..kylmänä iltana varsinkin.

  VastaaPoista
 4. Kyllähän näitä vedellään vieläkin melkein kerran kuussa. Menee luokkaan täyttävämpi iltapala helposti. Anoppikokelas laittaa usein levitteeksi tuorejuustoa, päälle sitten ananasta ja tomaattia vegeille ja kinkkua tai tonnaria muille. Päälle paljon juustoa. Ihan älyttömän hyvää.

  VastaaPoista
 5. Retroleivät on niin hyviä! Meilläkin niitä tehtiin silloin usein saunailtoina, ihan vieraillekin. Meidän keittössämme lämpimät leivät eivät ole ollenkaan unholassa ja päälle kasataan mitä milloinkin kaapista löytyy, esim. http://kokkeillaan.blogspot.com/2011/10/rumat-ja-maukkaat.html
  Ja maidon kanssa parasta tietenkin!

  VastaaPoista
 6. Sara,
  Minulla oli yksinkertaiset versiot sinun herkkuihisi nähden.

  Ginger,
  Luulen myös, että meillä tehdään näitä entistä useammin.

  Anna,
  Helppoa ja hyvää ja saa tähteetkin piilotettua mukaan.

  Jenni,
  Anoppikokelaan versiot kuulosta herkuilta.

  Kotiharmi,
  Kurkkaanpa teidä herkullisia versioita.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.