tiistai 16. elokuuta 2011

Venäläinen kaalivanukas

Jalan takia joudun vielä ontumaan ja kulutan aikaani myös makoilemalla. Ajan kuluksi lueskelin hyvin vanhaa  Äidin jauhelihakirjaa. Pysähdyin Venäläisen kaalivanukkaan kohdalle, aika mukava nimitys kaalilaatikolle. Viehätyin tästä vanukkaasta ja eikun kokeilemaan. Alkuperäisestä ohjeesta poikkesin hieman, punajuuren tilalle vaihdoin porkkanat ja humpsautin mukaan 100 g savuporosulatejuustoa. Sitä oli jäänyt sunnuntailta.
Kun on kyseessä venäläinen ruoka, pitää tarjota kylkiäisenä joko smetanaa tai ranskankermaa, jota minulla oli.
Mies huutelee olohuoneen puolelta, että hehkuta nyt tätä ruokaa, sillä se on parasta kaaliruokaa mitä hän on syönyt. Niin on minunkin mielestäni. En ainakaan muista, että perempaa olisin syönyt.

Venäläinen kaalivanukas
 
n 500 g valkokaalia
4 kpl pienehköjä kesäporkkanoita
vettä (2dl) ja suolaa
1 kesäsipuli
400 g naudan jauhelihaa
100 g koskenlaskija savuporoa
1 muna
2 1/2 dl maitoa
2 tl suolaa, valko/mustapippuria, paprikaa, meiramia
rypsiöljyä
Tarjolle ranskankermaa tai smetanaa, puolukkasurvosta
Suikaloi kaali. Pese ja raasta porkkanat karkeaksi. Laita kaali ja porkkana kattilaan, Lisää suola, musta/valkopippuri, meirami  ja vesi. Keitä 5 minuuttia. Silppua kesäsipuli. Kuullota sipuli rypsiöljytilkassa ja lisää mukaan jauheliha. Mausta suolalla ja paprikalla. Sekoita jauheliha kaali/porkkanakattilaan. Pilko mukaan sulamaan koskenlaskijajuusto. Sekoita maitoon kananmuna ja suola. Kaada maitoseos kattilaan sekoittaen. Nostele kaaliseos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 200-asteessa noin 45 minuuttia.
Tarjoa kaaliruoan kanssa puolukkasurvosta, smetanaa tai ranskankermaa. Muutama salanovalehti sopi annokseen.  

4 kommenttia:

  1. KYLLÄ. KYLLÄ. KYLLÄ. kiitos tästä, kuulostaa uudelta lempiruoaltani!

    lihaa vieroksuvana korvannen sen soijarouheella ja savuporon ehkä paprikakoskiksella. en usko, että pahaa tulee niinkään.

    VastaaPoista
  2. Salla Salminen,
    Hyvältä kuulostaa kasvisversiokin, eipähän pääraaka-aineiden makua vie vaikkei jauhelihaa käytäkkään.

    VastaaPoista
  3. Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa, niin tässäkin. Sulatejuusto sopii varmasti hyvin tähän. Kaali on odottanut jääkaapissa jo muutaman päivän, joten loppuviikosta voisi olla tämän kokeilun vuoro:)

    VastaaPoista
  4. Katriina,
    Minäkin ajattelin samoin, kun tätä kaaliruokaa söin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.