tiistai 18. elokuuta 2009

Soseutettu keltainen perunakeitto

Tämän kesän perunasadosta valmistin ensimmäisen keiton. Perunan ja sipulien liitto sosekeitoksi on luja, maukas ja maistuva. Olin jo odottanut hetkeä, jolloin saan soseuttaa keiton. Tänään se hetki oli. Valkosipuli on itseoikeutettu perunan kumppani ja nyt käytin myös purjosipulia. Lisäsinpä vielä palan kesäsipuliakin, kun se oli sopivasti jämänä odottamassa. Keltaisen keitosta tekee kurkuma. Keitto oli vahvaa, mausteista ja samettista.

Keltainen perunakeitto

4 keskikokoista perunaa
3 valkosipulinkynttä, 2 isoa riittää
puolikas kesäsipulia
öljyä
kurkumaa
6 dl kasvislientä
suolaa, paprikajauhetta
ruokakermaa
1 purjo (ei latvaosaa)

Kuori ja viipaloi perunat, valkosipulinkynnet ja kesäsipuli. Ruskista keittokattilan pohjalla öljyssä.
Sirottele päälle kurkumaa ja lisää kasvisliemi. Keitä kannen alla hauduttaen noin 15 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja paprikalla. Lisää kerma (makusi mukaan).
Huuhtele, halkaise ja puhdista purjo. Leikkaa kapeiksi suikaleiksi (vihreän latvan voit hylätä).
Ryöppää suikaleita miedosti suolatussa vedessä 3-4 minuuttia. Valuta.
Kaada keitto lautasille ja nostele keitolle purjosuikaleita keoksi. Maalaisleipä sopii keiton kera.

2 kommenttia:

  1. Tuo kurkuma antaa upean ja houkuttelevan värin keitolle. Nyt on aika herkutella tuoreilla kasviksilla. Nam! Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
  2. Anna,
    Keitot ovat just nyt, kun säät ovat jo syksyisiä, sopivan lämpimiä ja kevyitä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.