lauantai 22. elokuuta 2009

Lohi-perunalaatikko

Tänään meillä oli kalapäivä. Merilohi olikin tarjouksessa Citymarketissa vain 7,99 euroa/ kilo.
Sitä siis kannatti ostaa. Ajattelin valmistaa ruuan uunissa. Selailin keittokirjojani ja löysin mukavalta kuulostavan reseptin. Hyvää oli myös se, että en ollut ennen tehnyt tätä. Kerta se on ensimmäinenkin. Enkä pettynyt. Muilta syöjiltä sain kovasti kehuja, Mieleenpainuvin oli lausahdus. Tällaista ei ravintolassa saa. Olen samaa mieltä, muhevia laatikkoruokia harvemmin gourmeekokit kokkailevat ravintoloissaan. Lounaspöytien lämpöaltaissa tosin laatikkoruokia on. Jos olette niitä maistaneet, tiedätte miltä ne ovat maistuneet.
Punakaalisalaattia valmistin lisukkeeksi. Se sopi oikein hyvin laatikon seuraksi.

Lohi-perunalaatikko

500 g merilohta suikaloituna
1/2 appelsiinin mehu
1/2 sitruunan mehu
6-7 keskikokoista perunaa
1 kesäsipuli hienonnettuna
1 tl suolaa
mustapippuria muutama rouhaisu
Kuorrutus
25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl rasvatonta maitoa
1 tl suolaa 1 tl muskottia
2 dl juustoraastetta


Suikaloi lohifilee, suikaloitaessa nahka jää poisheitettäväksi. Purista hedelmien mehu. Pane lohisuikaleet maustumaan appelsiini/sitruunamehuun.
Pese perunat hyvin. Kuori on vielä ohutta, joten niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Lado perunaviipaleet, lohisuikaleet ja silputtu sipuli kerroksittain voideltuun vuokaan. Ripottele väliin suola ja pippuri. Hedelmämehun voit kaataa myös vuokaan.
Valmista kuorrute. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot . Lisää maito sekoittaen, kunnes kastike on tasaista ja saostunutta. Mausta suolalla ja muskotilla. Lisää juustoraaste ja anna sen sulaa kastikkeeseen.
Levitä kastike vuokaan. Kypsennä 225 asteessa noin 50 minuuttia.






Punakaalisalaatti


200 g punakaalia
1 omena
100 g Creme Fraichea
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl dijon hunajasinappia
ripaukset sokeria ja suolaa
Suikaloi kaali hyvin hienoksi. Kuori omena, poista siemenkota. Leikkaa omena ohuiksi suikaleiksi ja pilko vielä pieniksi. Sekoita creme fraicheen viinietikka, sinappi ja mausteet.
Sekoita kastike kaali-omenasalaattiin. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia ennen tarjoamista.

7 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Näitä laatikoita syön niin mielelläni, mutta olen aika laiska tekemään kun on sitä perunan kuorimista ja pilkkomista.. mutta on ne hyviä sitten :)

    VastaaPoista
  2. voi että lohilaatikko on sitten hyvää :)
    mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  3. Risulinna,
    Nyt ei tarvinnut kuoria perunoita, niissä on vielä niin ohkainen kuori.
    Hyvää.

    auringonkukka,
    Niin onkin.
    Mukavaa alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  4. Ihanan herkullinen ja täyteläinen, lämmittävä uuniruoka! Tällaisissa on aina oma vaivansa, mutta aina ovat kyllä vaivansa väärti.

    VastaaPoista
  5. Sanna,
    Minä rakastan uunissa hautuneita ruokia. Tämä laatikko on yksi niistä.

    VastaaPoista
  6. kaunis salaatti. punakaali on kyllä huippuhienon väristä.

    VastaaPoista
  7. Merituuli,
    Ja vaihteeksi maistuu erinomaiselta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.