lauantai 26. helmikuuta 2011

Provencelainen kesäkurpitsapiiras

Olen jo jonkun aikaa haaveillut piirakasta, piiraasta, jossa ei olisi taikinapohjaa. Nimittäin kylmänä pohja ei ole ollenkaan herkullista syötävää ja lämpimänä se on liian rasvaista. Kasviksista pohjaton piiras on hyvin toteutettavissa. Kun katselin Sikke - ruokaa rakkaudella-ohjelmaa  LIV-kanavalta, huomasin, että tässä se piiras on jota olen hakenut. Tänään toteutin Siken version pienellä lisäyksellä. Nimittäin ripsautin mukaan sokeria tomaateille. Seuraavalla kerralla lisään myös hieman enemmän juustoraastetta. Kevätsipulin asemasta voit käyttää ruohosipulia.

Provencelainen kesäkurpitsapiiras 
2 kesäkurpitsaa n 500 g
oliiviöljyä
1 keltasipuli ja 2 salottisipulia silputtuna
2 isoa valkosipulinkynttä silputtuna
timjaminoksa
1 rkl voita ja 1 rkl rypsiöljyä
muutama basilikanoksa
2 prk säilöttyjä tomaatteja
2 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
5 kananmunaa
1/2 dl parmesaaniraastetta tai vastaavaa
1/2 dl persiljaa silputtuna
1/2 dl kevätsipulia silppuna
Huuhdo ja leikkaa kesäkurpitsa reilun puolen sentin viipaleiksi. Kuullota viipaleita oliiviöljyssä noin 5 minuuttia.
Kuullota sipulisilppua voi-rypsiöljyseoksessa, lisää mukaan timjaminoksa ja basilikanlehdet. Kaada mukaan tomaatit, riko niitä haarukalla. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.  Anna seoksen kiehua ilman kantta, kunnes neste haihtuu ja seos sakenee. Poista timjaminoksa. 
Sekoita kulhossa kananmunat ja lisää mukaan sekoittaen juustoraaste, persiljasilppu, kevätsipulisilppu ja tomaattiseos.  Lisää lopuksi sekoittaen kesäkurpitsaviipaleet.
 Juuri uunista nostettuna
Kaada seos irtopohjavuokaan (24-26 cm). Vuorasin vuoan leivinpaperilla . Kypsennä 175-asteessa noin 60 minuuttia. Anna piiraan hieman levähtää ennen kuin poistat reunarenkaan. Leikkasin leivinpaperin reunat ennen tarjolle tuloa. Seuraavalla kerralla en laita leivinpaperia, nimittäin nestettä ei valu.


Ja nyt syömään.....

3 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen! Täällä itse asiassa tehdään juuri tuon tapaisia taikinattomia piiraita monesta eri vihanneksesta,itse vaan en ole oikeastaan tainnut sellaisia tehdä.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen etsinyt jauhottoman piirakan ohjetta. Tätä kokeilen.

    VastaaPoista
  3. Yaelian,
    Tämä oli tosiaan hyvä löytö, kehittelen tältä pohjalta jatkossakin.

    Unelma,
    Tämä oli maistuva ja kevyt.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.