sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Possupata

Eilisen kasvisruuan jälkeen valmistin tänään tuhdimpaa ruokaa. Tälle ruualle oli oikeastaan tilaus, olin vain odottanut hetkeä milloin valmistan vanhan tyylin mukaisesti kauan matalassa  lämmössä kypsyvää lihapataa ja nimenomaan possua. Kuten tunnettu sanonta kuuluu  - liha on makeinta luun vieressä,  siksi juuri tähän pataan on valittu possun lapaa, jossa on luu mukana. Nämä ruhonosat ovat niitä edullisempia ja vaativat pitkän kypsymisajan. Mutta se kannatti, kuten näette uunikulhon reunoista, ruoka on ollut kauan uunissa.

Possupata
noin 1 kg possunlapaa luulla
voita ja rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
3 rkl tomaattipyrettä
1 keltasipuli ja 1 punasipuli lohkoina
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
n 300 g lanttua
2 laakerinlehteä
1-2 timjaminoksaa tuoretta
7 kokonaista  maustepippuria
1 lihaliemi fondipala
8 dl vettä
Paloittele liha isohkoiksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla voi/öljyseos, ruskista lihakuutiot ja myös luu. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tomaattipyreellä.  Nosta lihat uunipataan tai -vuokaan.
Kuori ja pilko sipuli reiluiksi paloiksi, silppua valkosipulit. Kuori ja paloittele porkkanat ja lanttu. Lisää sipulit ja juurekset vuokaan. Lisää mukaan laakerinlehdet, timjamin oksat, maustepippurit. Huuhtele pannun kautta mukaan vesi ja lihaliemifondi. Lientä saa olla sen verran, että lihat juuri peittyvät.
Pata/vuoka saa hautua 150-asteessa noin kaksi tuntia.  Tarkista maku ja lisää jos jotain lisää tarvitaan.
Tarjoa keitetyn riisin kera.
Alku- tai lisukesalaatiksi sekoitin nopeasti pannulla kypsennettyjä kesäkurpitsaviipaleita, friseesalaattia, kurkkua, paprikaa, kevätsipulia ja raejuustoa. Kastike oliiviöljy, puristettu sitruunamehu, jogurttia, dijonsinappia ja mustapippuria sekoitettuna sileäksi. Sitruuna ja raejuusto salaatissa sopivat hyvin juuri tämän ruuan seuraksi.

2 kommenttia:

  1. Tämän pataruoan voi jättää hautumaan hiihtoretken ajaksi. Kiitos taas hyvästä vinkistä.

    VastaaPoista
  2. annekatariina,
    Kyllä voi, kypsyy kuin itsekseen.
    Ja kuinka mehevän mureaa se on, onneksi jäi vielä huomiselle.

    Kävin blogissasi, mukava että olet aloittanut bloggauksen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.