keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Borssikeitto ja mustikkajuustokakku

Taannoisesta Keskipohjanmaa-lehdestä sain erittäin hyvän purjogratiinin ohjeen. Nyt kokeilin lehden borssikeitto-ohjetta. Hyvä, että otin ohjeen talteen. Keitto on todella hyvää ja näppärä toteutettavaksi.
Pääraaka-aine on punajuuri,  muut kasvikset porkkana, valkokaali ja sipuli. Keittoon voi lisätä pekonia, kinkkua tai nakkeja. Käytin tänään nakkeja. Kasvisversion saa luonnollisesti jättämällä kinkut ja nakit pois.
Punajuuri sisältää kivennäisaineita;  kalium, kalsium, magnesium, natrium, kupari, rauta, sinkki. Vitamiineista A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, joista esimerkiksi folaattia. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen. Voit lukea lisätietoa punajuuresta kasvis.fi-sivuilta

Borssikeitto

400 g raakoja luomupunajuuria
2 sipulia
250 g valkokaalia
2 porkkanaa
2 rkl voita
1 l kasvislientä
2 rkl punaviinietikkaa
laakerinlehti
(2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna)
1 tl kuivattua timjamia ja 1 tl kuivattua persiljaaa
suolaa, mustapippuria
hunajaa
250 g nakkeja paloiteltuna tai
(200g pekonia tai kinkkua)
smetanaa
Pese ja kuori juurekset ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi käsin tai monitoimikoneessa. Suikaloi valkokaali.  Silppua sipulit. Sulata voi isossa kattilassa, lisäsin mukaan hieman rypsiöljyä, ja kuullota suikaloituja kasviksia ja sipulia hetki. Älä ruskista. Kaada kasvisliemi kasviksille ja lisää laakerinlehti. Anna keiton hautua kannen alla noin tunti. Kun juurekset ja kaali ovat pehmenneet, lisää nakkipalat.
Mausta keitto punaviinietikalla, suolalla, timjamilla ja persiljalla. Tipauta mukaan vielä hunajaa.  Kuumenna keitto höyryäväksi.  Annostele keitto ja lisää mukaan smetanaa.

Mustikkajuustokakku
Valmistin annosmaljoihin mustikkajuustokakkua. Nimesin tämän juustokakuksi, koska kokoonpano on samanlainen kuin perinteisellä juustokakulla  lukuunottamatta liivatteella hyydyttämistä.
Sekoitin notkeaksi  seokseksi turkkilaista jogurttia ja mascarponejuustoa, intiaanisokeria, vaniljasokeria ja  omenamehua. Kokosin kerroksittain piparkakkumurua, jogurttiseosta, mustikoita ja jogurttiseosta.

2 kommenttia:

  1. Mustikkajuustokakku....tätä minä kokeilen, vaikka olenkin laihiksella...;)

    VastaaPoista
  2. Tuija,
    Eipä tässä tuhottomasti kaloreita ole, jogurtissa on rasvaa n 10%, mascarponessa enemmän, mutta sokeria on vähän.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.