torstai 13. tammikuuta 2011

Makkarakeitto

Jokaiselle lukijalle on tämä keitto erittäin tuttu. Makkarakeittoa on valmistettu  lapsuudesta lähtien ja siitä hamaan tähän päivään saakka. Joissakin kodeissa se on ollut säännöllisesti ruokalistalla joissakin taas harvemmin. Jotkut ovat hylänneet koko keiton. Täytyy myöntää, että omalla kohdallani lienee muutamia vuosia siitä, kun lenkkimakkarasta olen keittoa tehnyt. Tänään tein.
Testasin City-Marketin makkaravalikoimia, etsin luomumakkaroita. Ensin kävin nakkihyllyt läpi. Hyllyn kyljessä luki  Pajuniemen luomunakit, mutta hyllylokero oli tyhjä, ei ainuttakaan nakkipussia jäljellä. Seuraavaksi etsin luomua lenkkimakkaraosastolta. Olin jo menettää toivoni, kunnes pysähdyin. Löysin Helsingin Makkaratehtaan lisäaineettomat Vihreä Lenkki-makkarat. Niitä oli tasan kolme pakettia jäljellä. Otin yhden ja siitä on tänään keitetty makkarakeitto. Lenkissä on lihapitoisuus 75%, rasvaa 20%. Valmistaja on Perniön Liha Oy Salo   
Löysin vielä Pajuniemen  Luomusaunalenkkiä, niitäkin oli jäljellä vain kaksi.
Ostettaisiinkohan näitä lisäaineettomia ja luomumakkaroita enemmän, jos niitä olisi saatavilla. Luulisin että kyllä.

Makkarakeitto

 n 350 g lisäaineeton Vihreä Lenkki
5 perunaa
1l lihalientä fondikuutiosta  + tilkka kasvisliemifondia
2 porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä
1 sipuli
suolaa, paprikajauhetta
rypsiöljyä
Kuori juurekset. Lohko ne pienehköiksi. Kiehauta lihaliemi ja nosta sinne perunalohkot kypsymään.Silppua sipuli ja kuullota rypsiöljyssä muutama minuutti, lisää mukaan paprikajauhe. Lisää pannulle juureslohkot, porkkana, selleri, lanttu, jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää juurekset ja sipulisilppu pannulta kattilaan. Anna kiehua hiljakseen. Paloittele kuorittu lenkkimakkara ja ruskista palat pannulla kevyesti. Kun juurekset ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon makkara. Anna kiehua hetki. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.  Oli muuten hyvää.

5 kommenttia:

  1. Nämä lapsuuden herkut on ihana aina välillä kaivaa omaankin ruokapöytään. Varmasti oli herkkua vielä luomulenkistä :)

    VastaaPoista
  2. Mausteinen Manteli,
    Oi tämä makkarakeitto oli hyvää. Se tulee useammin keittolistalle

    VastaaPoista
  3. Meillä makkarasoppaa syödään aika useinkin. Emme käytä ollenkaan perunaa, mutta laitan keittoon tomaattipyrettä ja reilusti viipaloitua ja kuullotettua sipulia. Maistuu vielä paremmalta.

    VastaaPoista
  4. Kun me olemme sieni-ihmisiä, niin makkarakeittokin sisältää aina vähän kuivattua sientä... niin kuin melkein kaikki muukin.

    VastaaPoista
  5. Tiina,
    Meillä taas ei makkarakeittoon saanut sekoittaa tomaattipyrettä eikä -sosetta. Perinteistä ja selkeää, mutta niin hyvää tämäkin.

    mm,
    Sienet ovat mieluisia meilläkin, mutta kuivatut on jo syöty. Saahan niitä onneksi kaupasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.