tiistai 24. huhtikuuta 2012

Leipävanukas

Leipä kuivahtaa nopeasti ja kerran pakastettua leipää ei voi enää pakastaa. Minulla oli tänään leivänjämiä jääkaapissa ja lisää otin pakasteesta.  Mieleni sopukoista muistin leipävanukkaan. Niinpä leipä sai arvoistaan uusiokäyttöä. Valmistin herkullisen leipävanukkaan. Totesinkin, että nyt on jämäleipä hyvässä ja maistuvassa muodossa. Sitä se todella oli. Kannattaa kokeilla.
Leipäni oli vaaleaa sekaleipää, toinen pala näytti olevan Vaasan täysjyväleipää.

Leipävanukas
8 viipaletta  vaaleaa vuokaleipää viipaleina
2,5 dl omenasosetta
Munamaito
2,5 dl rasvatonta maitoa
2,5 dl kermaa
1 muna
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
pinnalle
karpaloita ja voita
Leikkaa leivistä reunat pois, ne säilytetään ja laitetaan viimeiseksi kerrokseksi.
Sekoita munamaito. Kasta leipäviipaleet munamaitoon ja lado voideltuun uunivuokaan  pohjalle. Lisää kerros omenasosetta. Jälleen leipäviipaleet ja omenasose. Lopuksi ryhmittele pinnalle kostutetut  leivän reunat. Kaada vuokaan jäljelle jäänyt munamaito.
Nostele pinnalle muutama voinokare ja ripottele kourallinen karpaloita tai muita marjoja.
Kypsennä 150-asteessa noin 30-40 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Leipävanukas on sellainen jälkkäri,jonka muistan lapsuudestani,ja pidin siitä tosi paljon! Sen jälkeen en ole tainnut sitä syödä,mutta makumuistot tulivat nyt tässä esille:)

    VastaaPoista
  2. Leipävanukasta en ole tehnyt moneen vuoteen. Se palautui mieleeni, kun pyörittelin noita leipäviipaleita miettien mitä niistä saisi tehtyä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.