sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Pasta-, pizza- ja jäätelömaassa

Viikon kestänyt Italian matka on takana. Lämpimän viikon aikana syötiin perinteistä italialaista ruokaa. Hampurilaispaikoista ei Sorrentossa näkynyt vilaustakaan ei myöskään koko rannikolla.
Pastat ja risotot kuuluivat päivällisruokalistojen alkuruokiin. Yksinään pasta sopii lounaaksi.
Pastoja on kymmenittäin valittavissa, spaghetti, canneloni, penne, tagliatelle, fusilli, tortellini, farfalle, macaroni, bucantini, fettucine, ravioli.. Pastalle kastikkeet, lisukkeet ja lisät, niissä mielikuvitus on rajana.

Pasta carbonara Sorrentossa

Bucantinia ja siankylkeä, munankeltuaista, kermaa ja parmesaania. paistoon oliiviöljy. Hyvää ja täyttävää. Ehkä kaloreita vähän liikaa, mutta vain yksi kerta lomalla riittää tätä herkkua.

Pasta tomaattikastikkeella

Pennepastaa, tomaattia ja basilikaa, päälle juustoa, kuorrutus uunissa, parmesaaniraastetta ja höyryävä pasta on valmista.
Risotot olivat suussasulavia, sieni-, äyriäis-, kasvis- ja simpukkarisottoja.

Kerrotaan, että ensimmäinen pizza, Pizza Margherita, on syntynyt Napolissa vuonna 1889 ravintolassa, joka oli perustettu 1780 ja joka toimii edelleen samassa paikassa Pizzeria Brandi-nimisenä. Aito Margherita sisältää tomaattia ja puhvelinmaitojuustoa. Söin hyvää kasvispalapizzaa, kiviuunissa paistettua, Sorrenton vanhankaupungin Pizza Ammore:ssa.

Kotijäätelöä




















Hyvää kotijäätelöä valmistettiin jäätelöbaarin tiskin takana kymmeniä eri lajeja vuonna 1957 perustetussa perheyhtiössä Davide "IL" Gelato:ssa. Valitsin pistaasijäätelön ensimmäisellä kerralla ja siitä tuli suosikkini. Altaista löytyi tiramisu-, cappucino-, suklaa-, vanilja-, appelsiini-, pähkinä-, kirsikka-, vadelma-, kahvijäätelöä ja monta, monta muuta.
Kannattaisiko Suomessakin oman jäätelön tekeminen kahviloissa ja kioskeissa, erikoistuminen ja erottuminen voisi olla kilpailuvaltti. Hieman houkuttelee kotijäätelön teko kotikeittiössä, oli se niin pehmeän hyvää.

8 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle oikein kunnolla tämän postauksen kohdalla. Minullakin on Italiasta hyvät ruoka- ja kahvimuistot. Siellä maistoin eka kerran valkosuklaajääteöä ja se on siitä lähtien ollut suosikkini. Harmi vain ettei sitä kovin usein tule Suomessa vastaan.

    VastaaPoista
  2. Samoin on tuon pistaasijäätelön kohdalla, en ole sitä Suomessa nähnyt.
    Nuo kotijäätelöt on tod hyviä.

    VastaaPoista
  3. Nami, herkullisia ruokakuvia.Arleena, jäätelöä on ihana tehdä kotona, koska siinä on vain mielikuvitus rajana. Minulla on jäätelökone ollut vuosikausia, ja se on usein ahkerassa käytössä.Viime aikoina olen käyttänyt pohjana usein kookosmaitoa, tulee tosi hyvän makuista ja tuntuista maidotonta jäätelöä.

    VastaaPoista
  4. yelian,
    olisi mukava saada tuo kookosmaitojäätelö ohje, jos luet vielä tätä, laittaisitko sen

    VastaaPoista
  5. Ok, minulla oli Arroyn litran kookosmaitotölkki, siis sellainen kuin maitotölkki, mutta toki kaikki kookosmaidot käyvät hyvin.Käytin satsiini puolisen litraa maitoa.Kevyt kookosmaito ehkä vähän huonommin..Lisäsin pussillisen vaniljavanukasjauhetta, myös puolikkaan aidon vaniljatangon sisällön.Sokerin pitäisi olla nestemäistä,minulla sattui olemaan sekä maissisiirappia että agave siirappia, mutta tavallisestakin sokerista voi keittää sokerisiirapin, joka lisätään jäätelömassaan. En muista tarkalleen, paljonko tuota makeutta lisäsin, mutten kamalasti,koska en halunnut kovin makeata jäätelöä. Maun mukaan ,siis! Lisäsin myös kookoslikööriä jonkun verran, kun ajattelin, ettei se silloin jäädy yhtä paljon, alkoholihan ei jäädy, mutta alkoholin voi jättää pois.Ja lisäsin teelusikallisen ksantaania, jota saa ainakin S-marketeista, sen pitäisi estää jonkun verran jään kristallisoitumista.Kaikki tämä tehosekoittimeen, ja sitten jääkaappiin kunnolla kylmenemään, ja kun seos oli oikein kylmää, laitoin sen jäätelökoneeseen(minulla on Philipsin kone).40 min. ja jäätelö oli valmis, todella hyvää! Siihenhän voi sitten lisätä hedelmiä, suklaata, periaatteessa mitä tahansa. Pakastimessa siitä tuli jonkinverran kovaa, mutta se oltuaan jonkun aikaa huoneenlämmössä se on ihan sopivaa.Täällä Israelissa ei ole Oatly tuotteita, joita saa Suomessa, ja joista pidän, joten eilen tein kaurasta jonkinlaisen siivilöidyn seoksen, ja sekoitin sen kookosmaidon kanssa.Siitä tuli ihanan kermaista, ei olisi uskonut, että siinä oli kookosmaitoa ja kauraa.Suomessa voi siis yhdistää Oatly kermaa ja kookosmaitoa, jolloin siitä saadaan kermaisempi.Toivottavasti sait selvää näistä selityksistä....

    VastaaPoista
  6. Kiitos oikein paljon yaelian.
    Pääsin hyvin jyvälle miten kaikki tehdään. Selostit sen selkeästi.
    Minulla ei ole jäätelökonetta, mutta ajattelin kokeilla ihan pakastinta, jossa alkuvaiheessa voi sekoitella seosta jonkun verran ja sitten saa jähmettyä kunnolla.
    Kerron sitten täällä millaista tulee.
    Katson, että saan tarvittavat aineet hankittua. Luultavasti onnistuu. Kokeilen pistaasimuruja ainakin tarjottaessa.

    VastaaPoista
  7. Arleena, muistinkin yöllä, että olin lisännyt seokseen 1+1½ rkl oliiviöljyä (ei tuntunut maussa...)kun olin jossain kuullut, että se parantaisi rakennetta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.