tiistai 6. elokuuta 2013

Vichyssoise

Helteet jatkuvat ja mikäpä on sopivampaa ruokaa helteillä kuin keitto.
Purjosipuli-peruna keitto valmistui tänään lounaaksi. Nautimme sen 
lämpimänä ja loput keitosta syömme tänään illalla kylmänä.
Keitto sopii molemmilla tavoilla tarjottavaksi.
Keitin kanaliemen muutama päivä sitten. Oikeastaan se syntyi sivutuotteena,
kun kypsensin ehjän broilerin uunissa ja irrotin lihat salaatille. Loput eli broilerin "runko"
jäi keitettäväksi  siivilöidyn paistoliemen kanssa. Liemestä tuli  mausteinen.
Postaan jossain vaiheessa  ehjän broilerin paistovaiheet.

Vichyssoise eli purjosipuli-perunakeitto
2 purjon valkoiset osat ohuina viipaleina
1 iso keltasipuli silputtuna
1 lehtisellerinvarsi ohuina viipaleina
4 rkl voita
120 g (n 5kpl) perunoita kuutioina
8 dl kanalientä (mausteina sitruuna, persilja, mustapippuri, suola)
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 dl kermaa
päälle - ranskankermaa ja ruohosipulia
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää purjo, sipuli ja selleri sekoittaen.
Peitä sipuliseos leivinpaperilla. Kypsennä pehmeäksi ruskistamatta
välillä sekoittaen 15 minuuttia. Lisää perunakuutiot ja kanaliemi.
Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Kuumenna keitto kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljakseen 15 minuuttia, 
kunnes perunat ovat pehmeitä.  Soseuta keitto tasaiseksi.
Lisää kerma, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Voit nauttia keiton kuumana tai jäähdyttää sen kylmäksi.
Lisää pinnalle ranskankermaa ja silputtua ruohosipulia.
En voinut vastustaa Pesolan lähileipomon vastaleivottua ja vielä lämmintä ruisvarrasleipää.
Ostin leivät ja kylläpä ruisleipä maistui keiton kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.