perjantai 16. elokuuta 2013

Savunieriä-saaristolaisleivät - Karjalanpaisti

Ostin savustettua nieriää ja valmistin niistä alkuruokaleivät.
Nieriä on mielestäni kalojen parhaimmistoa, asetan sen parhaimmaksi.
Saaristolaisleipä sopii hyvin kalalle, mikä on taas todistettu.
Karjalanpaisti valmistui yksinkertaisella tavalla uunissa haudutettuna.
Lopputulos on takuuvarma. Pieniä muutoksia tein aikaisempiin toteutuksiini.
Pataruoat enteilevät selvästi jo syksyn tuloa. Tosin tänään oli kaunis ja aurinkoinen päivä.

Savunieriä-saaristolaisleivät   
Saaristolaisleipäviipaleelle levitetään huuhdeltuja salaatinlehtiä.
Kastike,  ranskankermaan sekoitetaan  1/3 maustamatonta jogurttia,
mausteiksi piparjuuritahnaa mustapippurirouhetta, paprikaa, 
silputtua tuoretta tilliä ja  suolaa sekä ripaus sokeria.
Viimeiseksi ruodotonta savunieriää paloina. ja tilliä.

*
Karjalanpaisti
700 g sika-nautalihaa 
1 iso osso buco luineen
suolaa
voita ruskistamiseen
4 keskikokoista sipulia lohkoina
4 keskikokoista porkkanaa paloina
noin 12 maustepippuria, 4 laakerinlehteä
1/2 l  kasvislientä
Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista.
Leikkaa osso bucon lihat luusta paloiksi. 
Kuumenna pannu ja lisää voi. Anna sen sulaa pähkinäiseksi.
Lisää pannulle lihapalat kahdessa erässä.  Ruskista lihat ja luu, mausta suolalla.
Nosta lihat ja luu pataan. Lohko sipulit ja kuori ja leikkaa paloiksi porkkanat.
Lisää ne ja mausteet pataan. Kaada mukaan  kiehautettu kasvisliemi.
Kypsennä kannen alla uunissa ensin  200-asteessa 20 minuuttia, 
laske lämpö 150-asteeseen ja   anna kypsyä noin 2 tuntia.
Siivilöi liemi ja erottele pois  sipulit, laakerinlehdet ja pippurit.
Kaada liemi pataan ja suurusta se maissitärkkelyksellä.
Nosta lihat pataan. Laita pata uuniin noin 10 minuutiksi.

Tarjosin karjalanpaistin perunalaatikon ja salaatin kera.

2 kommenttia:

  1. Arleena,et arvaakaan miten tekee mieli savunieriävoileipiä tuota kuvaasi katsellessa....Mahtavaa herkkua!

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla ollaan, ei ole parempaa kuin nieriä saaristolaisleivällä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.