torstai 25. joulukuuta 2014

Lohta, nieriää, mätiä alkupaloina

 Eilen, jouluaattona, tein jouluaaton illallispöytään alkupalat. 
Olin graavannut lohta ja siikaa, mousset tein sekä kirjolohen- että siianmädistä.
Olin ostanut myös savunieriää, joten alkupalapöytä oli hyvin kalaisa.
Pääruokana oli kinkku perinteisine lisukkeineen, joista tein rosollin.
Eilisen pöydästä en ottanut valokuvia, mutta tänään söimme kevyen lounaan 
lohesta, nieriästä ja kirjolohenmätimoussesta, joita jäi eilisestä.

Lohimätimousse saaristolaisleivällä
Graavilohi saaristolaisleivällä    

Mousse
100 g  kirjolohenmätiä ja 100 g siianmätiä
1 1/4 dl kermaa
120 g smetanaa
2 rkl puristettua sitruunamehua
1 iso punasipuli pienittynä
mustapippurirouhetta ja päälle tilliä
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää smetana hyvin sekoittaen.
Hienonna punasipuli pieneksi ja lisää joukkoon.
Purista mukaan sitruunamehu. Sekoita, sitruunamehu saostaa massan tanakaksi.
Rouhi mukaan mustapippuria, lisää ripaus ruususuolaa
Jaoin moussen kahteen osaan ja sekoitin toiseen kirjolohimädin ja toiseen siianmädin. 
Tänään söimme kirjolohimätileipiä. Leikkasin saaristolaisleipäviipaleet kahtia,
päälystin leipäkolmiot mätimoussella ja päälle hieman tillisilppua.
Ohje on mukaeltuna Teresa Välimäen ohjeesta.

Graavilohi 
Pyyhin serlalla n 300 g lohifileen. Nahkaa en irroittanut.
Levitin lautasen pohjalle merisuolaa ja asetin fileen lautaselle.
Fileelle levitin suolaa reippaasti, ehkä noin 4 rkl. 
Sokeria ripottelin 1 tl verran, hieman mustapippurirouhetta. Tuoretta tilliä pinnalle.
Peitin lautasen foliolla. Asetin päälle painon ja jääkaappiin suolaantumaan.
Vajaa 2 vrk oli sopiva aika. Raaputin lohen pinnalta sulamatta jääneen
suolan pois. Graavatessa lohi imee itseensä sopivasti suolaa osa sulaa nesteeksi ja 
osa jää kiteinä pinnalle. Riittävä suola kypsyttää lohen juuri sopivaksi.
Viimeinen vaihe on lohen viipalointi ohuiksi viipaleiksi. Veistä vedetään
nahkaa vasten niin nahka jää poisheitettäväksi.
Tänään loput lohiviipaleet pääsivät myös saaristolaisleiville.
Hieman tuoretta tilliä päälle.   
  
 Savunieriä
 Nieriää riitti sopivasti tälle päivällekin.
Tarjosin nierää keräsalaatinlehdillä. 
Sekoitin kastikkeeksi maustamatonta jogurttia ja kermaa.
Mausteina hunajasinappia, mustapippuria, ruususuolaa.
Mukaan vielä muutama rucolanlehti.

Mukavaa joulunjatkoa.

6 kommenttia:

  1. Kylläpäs nuo salaattiveneet näyttävätkin hyvältä, nälkä vaan yltyy tällaisia kuvia katsoessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä herkullisia alkupaloja ja/tai pikkuaterioita

      Poista
  2. Herkulliset kalatarjoilut, nam. Minäkin graavailin jouluksi lohta, mädit unohtui pakkaseen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin mäti oli pakastettua, mutta otin jääkaappiin ajoissa sulamaan.
      Tykkään käyttää pakastettgua, se on jotenkin varmempaa tuoreuden suhteen.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Niin olikin. Mätiä pitää laittaa useamminkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi.