sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Haudutettu hirvipaisti

Eilen haudutin  taginepadassa hirvipaistin. Pata täytti tehtävänsä ja paistista tuli mureaa ja mehukasta, Riistalla on taipumus jäädä kuivaksi varsinkin, kun sen kypsentää täysin kypsäksi. Nyt ei sitä vaaraa ollut.
Tänään syötiin lounaalla hirvipaistivoileivät, kylmänä maku oli vain tiivistynyt.
Jälkiruuaksi leivoin mehevän omenatortun, josta postaan myöhemmin.

Haudutettu hirvipaisti 

800 g hirvipaistia
2 sipulia
2 porkkanaa
1  juuriselleri
1 palsternakka
5 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia maustepippureita
2 tl kuivattua timjamia
2 tl merisuolaa
ruskistamiseen voita ja rypsiöljyä
Ota liha pakasteesta edellisenä iltana sulamaan jääkaappiin. Nosta liha jääkaapista useita tunteja ennen ruuaksi valmistamista huoneenlämpöön. Poista mahdolliset kalvot. Ruskista paisti molemmin puolin kuumalla pannulla voi/öljyseoksessa. Ripottele paistin pintaan suola.  Nosta paisti (tagine)pataan.  Kuori, kuutioi ja esikeitä juurekset. Pilko sipulit. Lisää juurekset pataan. Lisää pataan kaikki mausteet. Huuhtele pannu juuresten keitinvedellä ja kaada pataan. Nestettä saa olla sen verran, että paisti juuri ja juuri peittyy. Hauduta paisti 140-asteessa noin 2 tuntia.  Jos haluat läpikypsää, lihan lämpö saa olla 75-astetta. Nosta juurekset ja liemi padasta kastikeaineiksi. Jätä paisti taginepataan kannen alle hetkeksi tai kääri folioon. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
Soseuta osasta juureksia ja lientä kastike, sen voit ohentaa kermalla. Poista ennen kastikkeen valmistamista laakerinlehdet ja pippurit.
Sekoitin lisukkeeksi punajuuri-herkkukurkkurosollin ranskankermakastikkeella ja keitin rikotut ohrasuurimot.
Puolukkasurvos ja salaatti sopi myös hyvin aterialle.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi.