perjantai 27. tammikuuta 2012

Fenkoli-omenasalaatti

Vähitellen saan entisen otteen ruuanvalmistukseen.  Uusi keittiö alkaa olla tuttu ja kauppojen tarjontaan on pikku hiljaa totuttu.  Tänään löysin uuden lihakaupan,  possunkasvattajan oman kaupan. Sieltä saa viljapossutuotteita lähikasvattajalta. On kinkkua, makkaroita, nakkeja, pihvejä, suikaleita, kylkeä jne.
Tuotteet tulevat Kruunupyyn  Björkensin tilalta. Sunnuntaina paistetaan possunpaistipihvejä.
Tänään valmistin salaatin. Löysin salaattiohjeen Hesarin Ruokatorstain sivuilta. Ostin merilohta ja fenkoli-omenasalaatti kuulosti juuri siltä, että se sopii lohelle. Ja niin sopikin. Salaatinkastike on erinomaista.

Fenkoli-omenasalaatti (4:lle)

1 fenkoli
1/2 tl merisuolahiutaleita (en löytänyt täältä tätä suolaa / käytin hienoa merisuolaa)
2 omenaa (hapokasta)
1 rkl voita
ripaus suolaa
ripaus mustapippurouhetta

Sitruuna-laakerinlehtivinegretti
1 salottisipuli
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 murskattu laakerinlehti
yhden sitruunan suikaloitu kuori
1/2 dl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria

Lisäksi
vuonankaalia (tai jotain muuta, joten sekoitin)
pehmeää lehtisalaattia ja rapeaa friseesalaattia


Poista fenkolista tupsullinen yläosa ja vaurioituneet kohdat. Halkaise ja huuhtele. Viipaloi fenkoli mahdollisimman ohueksi. Ripottele fenkolille merisuolahiutaleita ja jätä hetkeksi kulhoon "nahistumaan".
Valmista vinegretti. Kuori ja silppua salottisipuli hienoksi. Kuullota se öljyssä kattilassa keskilämmöllä niin, että sipuli pehmenee mutta ei saa väriä. Lisää murskattu laakerinlehti, hyvin pestyn sitruunan suikaloitu kuori ja viinietikka.
Hauduta miedolla lämmöllä pari minuuttia ja mausta suolalla, hunajalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa öljyä.
Tarkista maku.
Huuhtele omenat ja kuori ne. Lohko omenat ja poista siemenkodat.
Paista omenalohkot voissa nopeasti kauniin värisiksi. Varo paistamasta liian pehmeiksi ja hajoaviksi. Lisää omenoille ripaus suolaa. Ripautin myös hieman mustapippuria.
Huuhtele salaatit ja kuivaa ne. Nosta vadille ensin salaatti, fenkolisuikaleet ja lämpimät omenat. Lusikoi päälle vinegrettiä. Salaatti sopii alkupalana.



Tarjosin lohiperhosten lisukkeena eli lohen ansiosta salaatista tuli osa pääruokaa.










Omena-kanelirahka jälkiruokana


Omena-kanelirahkaa, pari rkl maustamatonta jogurttia, omenakuutioita voissa paistettuna ja maustettuna palmusokerilla. annostelu kulhoihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.