torstai 5. helmikuuta 2009

Runebergin tortut

Kun Frederika Runeberg valmisti miehelleen makeannälkään kuuluisaksi tulleita torttujaan, ei pakastimia oltu vielä edes keksitty. Torttutaikina syntyi kaapista löytyneistä kuiva-aineista, piparkakku- ja kakkumuruista. Tänäpäivänä leivonta on täsmäleivontaa, ylijääneet pakastetaan ja sieltä otetaan tarpeen tullen haluttu määrä. Kaikki on aina tuoretta ja hyvää. Mitään ei ole kaappien hyllyillä kuivanneena. Pakasteesta voi löytää raaka-aineet nopeaan toteutukseen, kuten minä. Jouluksi ostettu piparkakkutaikina oli pakastehyllyllä. Ajattelin käyttää sen inspiroiden Runebergin torttutaikinaksi. Hillon korvasi mustaviinimarjat pakasteesta nekin.



Runebergin tortut

piparkakkutaikina pakaste
mustia viinimarjoja
vaniljakastiketta

Ota pakaste sulamaan edellisenä iltana. Kauli sulanut taikina notkeaksi ja rullaa rullaksi.
Leikkaa sopivat palat muffinsivuokaan nostaen taikinaa piirakan tavoin reunoille.
Paista pohjia 200-asteessa noin 5 minuuttia. Makeuta sulaneet viinimarjat ruoko- tai hedelmäsokerilla. Nostele 2 tl:n verran marjoja kullekkin tortulle. Jatka paistamista n 5-7 minuuttia. Anna torttujen jäähtyä ennenkuin nostat ne vuuasta lautasille.
Vispaa Flora-vaniljakastike pehmeäksi vaahdoksi ja tarjoa torttujen kera.



Piparkakkutaikina on voimakkaan makuinen tortuissa. Kahvin kanssa kokonaisuus oli ihan hyvä. Mustat viinimarjat sopivat piparkakkumaun seuraan hyvin.

4 kommenttia:

  1. Meilläkin on vielä pari pakettia piparitaikinaa pakkasessa; saas nähdä, mitä (ja milloin) niistä syntyy...

    VastaaPoista
  2. Jään odottamaan canelia. Keksiminen on aina haastavaa.

    VastaaPoista
  3. No jopas on erikoinen sovellus runebergin tortuista!! Kivan erilainen, ja varmasti maukas versio. :)

    VastaaPoista
  4. Insanity,
    Oli oikein hyvää, ja yllätys mustaviinimarjat sopivat mausteisen piparkakkutaininan makuun.
    Söin mieluimmin ilman vaniljakastiketta, halusin täyteläisen ja voimakkaan maun tuntua kunnolla suussani.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.