perjantai 6. marraskuuta 2009

Liha- ja juurespata

Kun syksyn sateet vihmovat ulkona, on pitkään hautuvien pataruokien aika. Pataruuat kuuluvat syksyn ja talven ruokiin. Ostin naudan lapaa, jossa oli ydinluu mukana. Juureksiksi valitsin lanttua, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa ja sipulia. Näistä aineksista mausteineen haudutin illalliseksi pataruuan. Maustamisessa tein muutoksia totutusta, käytin inkivääriä ja neilikkaa, maustepippurin ja laakerilehtien lisäksi.

Liha- juurespata

n 900 g naudan lapaa
2 kpl porkkanoita
400 g lanttua
130 g palsternakkaa
200 g juuriselleriä
1 iso sipuli
oliiviöljyä
suolaa
ripaukset inkivääriä ja
neilikkaa
12 kpl maustepippuria
3 laakerilehteä
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pilko paloiksi. Ruskista oliiviöljytilkassa ja mausta suolalla. Kuori ja pilko juurekset. Nostele uunipataan juureksia lihaa, ydinluu ja lopuksi juureksia. Lisää mausteet. Huuhdo pannu ja kaada huuhdeliemi uunipataan. Lisää nestettä
sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä uunissa 175-asteessa noin pari tuntia. Sekoita vehnäjauhot kermaan ja kaada se uunipataan sekoittaen, anna hautua vielä noin 10 minuuttia. Tarkista maku.
Pataa voi tarjota sellaisenaan. Kypsensin muutaman perunan lisukkeeksi. Riisikin sopii hyvin.

2 kommenttia:

  1. Yam-wuff, onpa herkullisen näköistä! Emma panee perunoitakin joukkoon - Pot Roast. Ja minä ehdotan muutamia luita. "Luun vieressä liha makein." Toivoo Pienikoila

    VastaaPoista
  2. utukka,
    HYvää oli ja minulla oli mukana ydinluu. Perunat keitin erikseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.