keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Suomalaiset jauhelihapihvit ja ruskeakastike

Miten yksinkertainen ruoka voikaan olla niin hyvää. Tänään toteutin suomalaisen voisiko sanoa perinneruuan. Kaikki oli suomalaista paitsi oliiviöljy, suola ja maustepippuri. Sattuneesta syystä meillä ei kasva oliivipuita, eikä pippurikaan kasva täällä ja ruususuolaa kaivetaan Bolivian vuoristoista. Jauheliha oli HK-ruokatalon, siinä oli 10% rasvaa.

Jauhelihapihvit kahdelle

400 g paistijauhelihaa 10%
1 kananmuna
1 tl ruususuolaa
1 tl maustepippuria
ripaus korppujauhoja
oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita taikina ja muotoile pihvit. Kypsennä oliiviöljytilkassa molemmin puolin yhteensä noin 5 minuuttia. Liesi asennossa 7, kun maksimi on 9. Siivilöi pannun huuhdeliemi kastikepohjaksi.



Ruskea kastike


1 sipuli
3 rkl vehnäjauhoja
oliiviöljyä
4 dl pannunhuuhdeliemi
1 lihaliemikuutio
ruususuolaa
maustepippuria

Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna oliiviöljy ja lisää pannulle vehnäjauhot. Ruskista kullanruskeaksi.
Lisää sipulisilppu ja anna niiden kuullottua. Lisää neste ja lihaliemikuutio. Lisää maustepippuri. Anna kastikkeen kypsyä n 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoa jauhelihapihvit kastikkeineen perunamuusin, puolukkasurvoksen ja herkkukurkkujen kera.

4 kommenttia:

  1. Kyllä nää perinteiset ruoat vaan on parhaita :)

    VastaaPoista
  2. Tätähän ne lapsetkin söisivät vaikka joka päivä. Lisukkeiden kanssa erittäin maukasta ruokaa!

    VastaaPoista
  3. Haa, hyvä kun tuli juuri tällainen ohje, esittelenkin sen Kakkoselle, joka on meidän liharuoanlaittaja (itse siis olen vege). Kaksitoistavuotias poika on näppärästi tehnyt jauhelihapihvejä aikaisemminkin, mutta tässä näyttäisi olevan myös hyvä ohje. Korppujauhot jätämme pois, koska perheen lihansyöjistä yhdellä on vehnätön kokeilu, ja kastikkeita meillä ei ole tehty vuosiin, mutta muuten mielellään kokeillaan tätä.

    VastaaPoista
  4. Acai,
    Samaa mieltä.

    Sooloilija,
    Puolukkahillo sopii hyvin. En tiedä miten soijarouheesta onnistuis kasvisyöjälle. Hyvin kai.

    jl,
    Korppujauhot eivät todellakaan ole edes tarpeen.
    Tämä on niin simppeli ohje, että lapset tykkäävät tehdä tätä.
    Perunamuusi ja puolukkasurvos riittävät ellei kastiketta ole tarvis tehdä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.