maanantai 12. tammikuuta 2009

Vadelmatriffle kevyesti

Kun luin Pippurimyllyn blogista Sannan tekemistä sämpylöistä, piti siltä istumalta lähteä leipomaan niitä. Onneksi löytyi kuivahiivaa ja kuivattuja yrttejä kaapista. Eilinen jauhelihalaatikko hupeni mukavasti sämpylöiden kera. Jälkkärinä vadelmatriffle kevyenä versiona maistui. Joulun viimeiset pikkuleivät upposivat tähän jälkkäriin.

Yrttisämpylät ja jauhelihalaatikkoa (ktso edellinen blogi)

25 g hiivaa tai 3 tl kuivahiivaa
2,5 dl vettä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
tuoretta persiljaa ja ruohosipulia, kuivattua timjamia /käytin kuivayrttiseosta
1 dl kauraleseitä
5 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja / käytin 4 dl sämpyläjauhoja +1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä tai voisulaa


Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen tai kuivahiiva jauhoihin. Lisää taikinanesteeseen myös siirappi, suola, yrtit ja leseet. Lisää lähes kaikki jauhot ja vaivaa kimmoisaksi. Lisää lopuksi rasva sekä sen jälkeen vielä jauhoja, jos taikina tuntuu liian pehmeältä. Pehmeästä taikinasta tulee tosin kuohkeampia sämpylöitä. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, vaivaa sitä sitten hiukan jauhotetulla pöydällä ja muotoile sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä. Voit voidella sämpylät munalla tai maidolla ja sirotella niille leseitä. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10 - 12 min.

Sämpylät nautittiin mikrossa lämmitetyn jauhelihalaatikon ja tomaattikastikkeen kera. Sinappiakaan en unohtanut.

Ikean luomutomaattikastike sopi tähän kombinaatioon erinomaisesti. Sisältää tomaattia 45%, lisäksi paprikaa, kesäkurpitsaa, rypsiöljyä, maissitärkkelystä, sokeria, valkosipulia, mausteita, suolaa, hiivauutetta, porkkanaa, riisijauhoa, selleriä, sipulia ja sitruunahappoa. Eikö kuulosta kotoiselta tomaattikastikkeelta ja maistui myös hyvältä. Huomenna kastiketta käytetään pastaan.









Vadelmatriffle kevytversio

vadelmia
pikkuleipiä
jogurttia (maustamaton)
hunajaa
sitruunamehua
vaniljasokeria

Lisää jogurtin joukkoon hunajaa, vaniljasokeria ja purista ripaukset sitruunamehua. Sekoita sileäksi. Murusta pikkuleivät. Sulata pakastevadelmat, jätä ne hieman kohmeisiksi. Kokoa jälkiruoka kerroksittain annosmaljoihin. Alle pikkuleipämurustetta, vadelmia, jogurttia, murustetta, vadelmia, jogurttia.

2 kommenttia:

  1. Kiva että inspiroiduit sämpylöiden tekoon :) teillä onkin ollut ihana ateriakokonaisuus jälkiruokineen päivineen - minulla tulee tehtyä harmillisen harvoin jälkiruokia, siksi ne tuntuvat niin luksukselta.

    VastaaPoista
  2. Samat sanat, jälkiruokia tulee väsättyä vain silloin tällöin. Tämäkin oli nyt hetken mielijohde.

    Sämpyläkuva oli vähän kolkko, kun mitään "elävää" ei kuvassa ollut. Salaatti oli loppu eikä kaupassa käyty (Ikeaa lukuunottamatta)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.