Uskon, että alkuvehnästä eli spelttistä kypsennetty puuro on terveellisen hyvää vatsalle ja terveydelle.
Alkuvehnä on yksi ensimmäisistä ihmisen viljelykseensä ottamista viljoista. Arkeologisia havaintoja speltin käytöstä on jo yli 8000 vuoden takaa. Spelttiä on aikoinaan viljelty niin muinaisessa Roomassa kuin Keski-Euroopassakin, suosionsa huipulla vilja oli varhaiskeskiajalla. Speltti on karun maan kasvi, jonka sadot ovat vaatimattomia, mutta joka selviytyy vaikeissakin oloissa. Tuholaisilta ja ympäristön vaikutuksilta sen siemeniä suojaa vahva ulkokuori. Täysjyväspeltissä on runsaasti kuitua ja nykyvehnään verrattuna speltti sisältää paljon proteiinia.
Näin kerrotaan Birkkalan tilan täysjyvätuotteen eli spelttihiutalepussin kyljessä.
Spelttihiutalepuuro uunissa hauduttaen
1 litra maitoa
3 dl isoja spelttihiutaleita
1 tl suolaa
Mittaa ainekset uunivuokaan. Hauduta uunissa 160-asteessa noin 2 tuntia. Kiertoilmauunissa kypsyminen kestää noin 1,5 tuntia.
Tarjoa puuro oivariininokareen, marjojen tai marjakeiton kera. Tällä kertaa puuron lisukkeeksi viipaloin kuivattuja viikunoita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kannattaa kokeilla ihan liedellä veteen keitettyä puuroa. Aivan ihanaa, minusta ainakin.
VastaaPoistaKyllä se puuro liedelläkin tulee, mutta koska olen hiemanlaiska ja valmistumisaika pitkähkö on uunissa kypsyttäminen helpompaa, samalla voi tehdä kaikkea muuta.
VastaaPoistaJa kyllä puolessatoista tunnissa ehtiikin vaikka mitä.
Spelttipuuroa pitäisikin joskus kokeilla.
VastaaPoistaYaelian, tämä on sellaista helppoa ja hyvää
VastaaPoista