lauantai 3. tammikuuta 2009

Hernekeitto - hyvästit kinkulle


Perjantaina eli eilen oli kinkun lopettajaiset. Torstai-iltana laitoin herneet likoon ja yön yli iltapäivään ne likosivat. Hernekeitto on perinteikäs suomalainen ruoka, sitä on nautittu soppatykeistä monissa tilanteissa alkaen sotatantereista toreilla ja harjakaisissa. Hernekeitto on vangittu peltipurkkeihin, joista sitä lämmitetään kiireisen päivän päätteeksi nopeaksi ateriaksi. Pitkään tehtyä, haudutettua hernekeittoa ei voita peltipurkkiluomus.
Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
2 l vettä
2 tl suolaa
n 500 g joulukinkkua
joulukinkun potka
1 iso sipuli
1 rkl meiramia


Huuhtele herneet ja pane kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna herneiden liota yön yli.
Nosta kattila levylle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola ja potka kattilaan. Keitä noin tunti miedohkolla lämmöllä.
Kuutioi kinkun liha ja hienonna sipuli. Lisää ne kattilaan. Jatka keittämistä noin tunti.
Nosta potka kattilasta. Paloittele potkasta liha kattilaan. Mausta meiramilla. Lisää vettä, jos keitto näyttää liian sakealta. Tarkista maku. Hernekeitto kannattaa keittää itse, siten syntyy paras lopputulos. Herneiden liotusaika saa olla pitkä, jotta herneet muhivat pehmeiksi ja saostavat keiton pehmeän muhevaksi. Seuraavana päivänäkin keitto maistuu erinomaiselta.

4 kommenttia:

 1. Silloin harvoin kun meillä syödään hernekeitto niin teen sen itse, monta tuntia keittämällä. Usein siitä tulee vähän liian paksua, sitten pitää lisätä vettä, sitten suolaa jne.. Mutta usein siitä saa hyvänmakuista.

  Lihana käytän yleensä jotain palvikinkkua palana..

  Ruotsalaiset tekevät hernekeittoa vaaleista herneistä ja laittavat jauhelihaa.. Ihan hyvää sekin.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa hyvältä tuo jauheliha-hernekeitto. Sitä pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Ihan samat ajatukset minullakin joulun jälkeen. Paitsi että meillä kinkku on loppunut jo ajat sitten ja koira syönyt luun.

  VastaaPoista
 4. katriina,
  hernekeitto on hyvää ei vain joulun jälkeen, vaan muulloinkin. Kunhan sitä ei tee liian usein, kaikista herkuista tulee taviksia, jos niitä syö jatkuvasti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.