maanantai 22. joulukuuta 2008

Silakkaa ja silliä jouluksi

Tiedän, että sinappi- ja valkosipulisilakoita sekä lasimestarinsilliä saa valmiina kaupasta. Usein olen niitä ostanutkin, mutta nyt jouluksi teen niitä itse omassa keittiössäni.

Silakoiden esikäsittely

Poista silakkafileistä (1kg) nahka.Valmista liotusliemi, 7 dl vettä, 2 tl suolaa, n. 1,5 dl väkiviina-etikkaa.
Laita silakkafileet noin 5 tunniksi etikkaveteen. Valuta fileet ja jatka jalostusta eteenpäin.

Valkosipulisilakat

n. 500 g valutettuja nahattomia silakkafileitä
1 dl kermaviiliä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus jauhettua maustepippuria
3 rkl tillisilppua
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita fileet siihen maustumaan. Saavat maustua kylmässä n. vuorokauden.






Sinappisilakat


n. 500 g valutettuja nahattomia silakkafileitä
0,75 dl sokeria
4 rkl sinappia
2 tl suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tillisilppua
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita fileet siihen maustumaan. Maustumisaika n 1 vrk.
Käytin molempien maustesilakoiden säilöntään puolen litran lasipurkkeja, joissa on tiiviit kannet. Ne sopivat myös nostettaviksi purkeissa suoraan pöytään.

Lasimestarin silli

2 matjessillifilettä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
puolikas punasipuli
puolikas porkkana
3 maustepippuria rouhittuna
1 laakerinlehti
1 tl sinapinsiemeniä

Leikkaa fileet reilun sentin viipaleiksi. Kiehauta etikka ja vesi, liota joukkoon sokeri ja suola. Jäähdytä. Lado sillipalat, sipuli- ja porkkanaviipaleet sekä mausteet kerroksittain lasitölkkiin. Kaada mausteliemi päälle. Saavat maustua jääkaapissa pari päivää. Tämä annos on puolitettu.

Halusin samalla tehdä myös silliä pienen annoksen. Valmistuivat vaivattomasti samalla kertaa silakoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.