lauantai 4. joulukuuta 2010

Hirvipaisti

Tänään oli tulossa iso porukka illalliselle. Aloitin ruuanlaiton jo eilen illalla, sillä hirvipaisti oli pakastimessa ja sen marinointi ja sulatus aloitettiin eilen. Paisti on siis jäässä, kun marinointi alkaa. Hirvipaistin alla uunivuoassa kypsyivät juurekset, lanttu. porkkana ja sipuli. Hirvipaisti onnistui erittäin hyvin ja siitä ei ole jäljellä kuin murusia.
Alkuruoka oli jouluista, rosollia, sillikaviaaria, kylmäsavulohta ja salaattia. Jälkiruokana perinteistä luumukiisseliä kermavaahdolla.

Hirvipaisti 
reilu 1,3  kg hirvipaistia (pakastettua)
Marinadi
3 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
2 isoa valkosipulikynttä
vajaa 1 tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
Vuokaan
1 pieni lanttu
1 iso sipuli
2-3 isoa porkkanaa
Pinnalle hienoa merisuolaa 2 tl
possunkylkiviipaleita
Sekoita marinadiainekset isoon muovipussiin. Laita jäinen hirvipaisti pussiin marinadin joukkoon. Anna maustua ja sulaa yön yli jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön noin tunti ennen paistin valmistuksen aloittamista. Kaada liemi pois ja kuivaa paisti. Ruskista paisti joka puolelta voissa pannulla. Kuori ja paloittele juurekset. Laita ne voidellun vuoan pohjalle. Laita paisti juuresten päälle. Ripottele päälle suola, huuhtele pannu vedellä siivilän kautta vuokaan. Peitä paisti possunkylkiviipaleilla. Kypsennä paisti 150 asteessa 2,5-3 tuntia.
Poista kylkiviipaleet paistin päältä ja kääri paisti folioon odottamaan viipalointia.
Kastike
Nosta paistivuoasta juurekset tarjoilukulhoon ja pidä lämpimänä. Siivilöi paistoliemi kattilaan. Silppua kypsät kylkiviipaleet nesteeseen, poista nahka ja rasvat. Kiehauta liemi ja suurusta maizenalla, kypsytä 3 minuuttia.  Lisää loraus kermaa ja tarkista maku.
Kypsennä lisäkkeeksi  paistille lohkottuja perunoita.

Luumukiisseli kermavaahdolla

3 kommenttia:

  1. Olipa kiva että sinulla oli hirvenpaistiohje! Aion jouluksi sellaisen laittaa ja ehdin jo miettiä, keneltähän sen löytäisin. Ei tarvinnut googlettaa :-) Kiitti!
    Mukavaa adventtia ja huomista itsenäisyyspäivää Sinulle!

    VastaaPoista
  2. Anna,
    Tämä ohje on tosiaan loistava. Kehut sain syöjiltä. Minulla on vielä muutama paisti pakkasessa odottamassa.
    Vähärasvaista ja hyvää.
    Samoin sinulle leppoisaa adeventtia ja juhlallista itsenäisyyspäivää.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta Arleena, ohjeellasi on jo tehty monet paistit ja kaikki ovat kehuneet .

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.