maanantai 27. huhtikuuta 2009

Voileipiä

Viikonvaihteen Iltalehdessä oli kiinnostava otsikko Siskonmakkarakeitto on Michelin-ruokaa. Mielenkiinnolla luin jutun ja kas kummaa suomalaisille huippukokeille maistuu kotiruoka.
En sitä sinänsä ihmettele, koska meille se on jokapäiväistä herkkua. Emme ole tottuneet gourmeeruokiin, joskin nekin maistuvat harvinaisena herkkuna.

Puhelinkyselyn teki Michelin-tasoisille kokeille toimeksiannosta viestintätoimisto Drum Maggin.
Vastaajina olivat kahden tähden Chez Dominiquen Hans Välimäki, yhden tähden Demon Teemu Aura ja Tommi Tuominen, yhden tähden Carman Markus Aremo, yhden tähden Postresin Vesa Parviainen ja Samuli Wirgentius sekä yhden tähden vielä pari vuotta sitten pitäneen Sundmanin Jarmo Vähä-Savo.
Siskonmakkarakeitto oli useimpien kokkien TOP5:ssä. Kakkosena olivat tasapistein karjalanpaisti ja lihapullat. Seuraavina lihamakaronilaatikko, makkarakastike ja jauhelihakastike.
Suunnilleen samat ruuat ovat myös koko kansan kärkikymmenessä. Useat kokit ja laaturavintolat liputtavat perusraaka-aineitten ja lähiruuan nimiin. Liharuokina käytetään yleisesti huokeita ruhon osia, kuten niskaa, potkaa ja rintaa.

Tänään täällä kotona-keittiössä syötiin viikonlopun tähteitä voileivillä. Jääkaappiin jääneet keitetyt perunat ovat oivallisia voileipien päällä samoin salaatinloppu.

Voileivät perunalla

Reissumies ruisleipää
keitettyä kylmää perunaa
salaattia
juustoa
tomaattia
keitettyä kylmää porkkanaa

Valmiiksi leikattu reissumies-ruisleipäviipale voidellaan voimariinilla. Levitä päälle tähteeksi jäänyttä vihreää perussalaattia. Viipaloi salaatille perunat. Levitä perunoille juustoviipale. Sinihomejuusto sopii myös oivallisesti. Leikkaa juustolle tomaattiviipale. Lopuksi pari soiroa keitettyä porkkanaa.
Ruokajuomaksi sopii rasvaton kylmä maito. Kylmä peruna ja ruisleipä sopivat keskenään loistavasti.

Voileivät jauhelihapihvillä

Linkosuon pyöreitä ruiskiekkoja
salaattia
tähteeksi jääneitä mozzarella-tomaattijauhelihapihvejä
tomaattia

Voitele ruiskiekot voimariinilla. Levitä kiekoile tähteeksi jäänyttä salaattia. Lämmitä pihvit mikrossa. Nosta ne salaattipedille. Aseta päälle tomaattikuutio. Vesi käy ruokajuomana.

2 kommenttia:

 1. olipas mielenkiintoinen artikkeli. tämmöinen on mennyt minulta kokonaan ohi. allekirjoitan kyllä osaltani siskonmaakkaran maistuvuuden erilaisissa ruuissa - tähänasti kokeilluista siskonmakkararuuista tomaattipohjainen, paljon sipulia sisältävä "kastike" on ollut parasta!

  herkullisia leipiä olet tehnyt. törmäsin tuohon perunan käyttöön leivällä Pastanjauhajillakin ja nyt taas sinun luonasi. minulle se on ihan uutta. vaan empä voi kokeillakaan kun noudatan vähähiilihydraattista ruokavaliota :(

  VastaaPoista
 2. Minullakin on siskomakkarakastike, löytyy blogin osiosta makkararuuat, parasta mitä siitä olen tehnyt.
  Mieheni tekee siskonmakkarakeitot ja ne ovat ihan hyviä.

  En yllättynyt ruokalistasta, sen verran klassisia ruokia ja jos on hyvin tehty eipä voi muuta kuin maistua hyvältä.

  Ruisleipä-peruna-juusto yhdistelmä on yllättävän hyvää.
  Saa tähteet hukattua maukkaalla tavalla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.