perjantai 4. heinäkuuta 2008

Pastaa ja viileää tomaattikastiketta

Tänään oli oikea lämmin ja aurinkoinen kesäpäivä. Syödään kevyesti kesällä, kuuluu tutun kulunut fraasi. Kevyttä ruokaa syntyy, kun sattuu käymään kauppatorilla juuri ennen sen sulkeutumista. Vähän ennen sulkemista saa hyviä kasviksia ja hedelmiä edullisesti. Nyt kannettiin kotiin 2 kg:n pussi kotimaisia tomaatteja eurolla ja samoin 2 kg uusia perunoita. Tomaatit pääsivät heti ruokapöytään. Voi ne olivat mehukkaita ja hyviä, ruokaa valmistaessa niitä tuli popsittua sellaisenaan. Sophia Lorenia mukaellen valmistui viileä tomaattikastike. Kun spagetti korvattiin fusillipastalla, syntyi Pasta con Pomodoro Crudo neljälle.

400 g fusillipastaa
500 g kypsiä tomaatteja kuutioituna
125 g tuoretta mozzarellaa ohuina viipaleina
1 keskikokoinen punasipuli ohuina viipaleina
0,5 dl kivettömiä vihreitä oliiveja pilkottuna
1 rkl kapriksia
0,5 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
5 tuoretta oreganon lehteä hienonnettuna tai ripaus kuivattua
1 valkosipulinkynsi murskattuna
yrttisuolaa, mustapippuria
0,5 dl neitsytoliiviöljyä
raastettua parmesaania, jätin sen nyt pois

Keitä pasta al dente. Sillä aikaa kun pasta kypsyy, laita suureen tarjoilukulhoon tomaatit, mozzarella, sipulit, oliivit, kaprikset, persilja, oregano, valkosipuli, yrttisuola ja mustapippuri. Kaada päälle öljy ja sekoita varovasti.
Kaada kypsä pasta siivilään ja huuhtele se nopeasti kylmällä vedellä, valuta hyvin ja lisää lämmin pasta kulhoon. Sekoita pasta muiden aineiden joukkoon. Tarjoa juusto erikseen pöydässä. Nauti.

Pastan tekeminenhän ei oikeastaan voi epäonnistua. Tämä oli hyvää perjantairuokaa ja varsinkin kesäperjantain. Pastalautanen käteen ja pihanurmikolle, terassille tai parvekkeelle nauttimaan kesän alkuillasta ja lintujen laulusta, tietysti myös ihanasta pastasta. Nyt kilisevät jäät lasissa, italialainen Vermouth rosso jäillä sopii aterian päätteeksi aloittamaan illanvieton.

2 kommenttia:

  1. KIITOS tästä ohjeesta!
    Mietin juuri eilen sitä Sophia Lorenin jossakin lehdessä kauan sitten antamaa spagettiohjetta, jossa kastiketta ei keitetty. Se oli silloin todella hyvää kesäruokaa, mutta en ollut ottanut ohjetta ylös.
    Tätä pitää taas kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Tämä on kesäillan ruokaa, sopii ulkona nautittavaksi.
    Tätä ruokaa syödessäsi palautuvat Italian matkamuistot mieleen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.