perjantai 11. heinäkuuta 2008

Kaali-jauhelihapata

Valkokaalit ovat juuri nyt mehukkaimmillaan. Harva, pehmeäkeräinen kaali on mehukas ja se kypsyy nopeasti. Maku on kesäisen pehmeä. Tänään oli kaalipadan vuoro. Mietiskelin valmistaisinko hiukan erilaista kaalipataa, mutta selailtuani reseptejä tulin lopputulokseen, että isoäidin ohjeella syntyy paras kaalipata. Jotenkin tuntuu, että tämä on jo melkein kansallisruokaa.
Jotain pientä muutosta ohjeeseen syntyi, nimittäin siirappia ei löytynyt kaapista ja sen korvasi intiaanisokeri. Ei ollenkaan hullumpi valinta, taidanpa käyttää vastakin tätä sokeria kaalipadassa. Kertaalleen vielä kaali-jauhelihapata-ohje.

n 1 kilo eli kerä valkokaalia suikaloituna
2 rkl öljyä, käytin oliiviöljyä ja liesi ei aivan täysillä
3 porkkanaa viipaleina
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
muutama mustapippuri
1 dl vettä
kasvisliemikuutio
ripaus yrttisuolaa tarvittaessa, maista ensin
2 rkl siirappia, käytin 3 rkl intiaanisokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
persilja- ja minttusilppua mielen mukaan
400 g nautajauhelihaa ruskistettuna ja maustettuna
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen osa kaalia, hienonnetut sipulit. Hauduta keskilämmöllä sekoittaen hetki. Lisää pippurit. Lisää loput kasvikset, vesi ja liemikuutio. Sekoita ja hauduta kannen alla kypsäksi miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja mausta persilja-minttusilpulla.
Ruskista jauheliha ja mausta maustepippurilla ja suolalla. Lisää jauheliha pataan ja hauduta hetki. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa. Kasvisversion saat, kun käytät soijarouhetta jauhelihan asemasta tai jätät jauhelihan pois.
Arabian Kaira-lautaset sopivat hyvin perinteisen kaalipata-aterian kattaukseen. Ruoka maistui perinteisen hyvältä ja juuri näiltä vanhoilta lautasilta.

2 kommenttia:

  1. Juuri mietinkin, että kaalista pitäisi jotain laittaa. Kaalikääryleet olisivat ihania, jos vaan jaksaisi väkästellä...

    Tämän ruuan henkeen voisi ehkä sopia myös Arabian Kosmokset tai Ruska. Tulee niin lapsuus mieleen!

    VastaaPoista
  2. Voi minä en viitsinyt kääryleitä väsätä, ne ovat kyllä ihanan hyviä

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.