lauantai 5. heinäkuuta 2008

Anjovishaukea ja gratiinivuokaa

Kevyttä vaaleaa kalaa ja kasviksia kauniina kesäpäivänä kerralla kaikki uunissa. Kuulostaa helpolta ja sitä se olikin. Hauki on miedonmakuinen ja hiukan kuivahko kala. Rehevää mehukkuutta kalaan saadaan kuorrutteilla ja lisäkkeillä, voimakkaita mausteita vältellen.
Hauen lisäksi päätin valmistaa kasviksetkin uunissa, kaikki siis kerralla helposti. Kukkakaali ja parsakaali sopivat hyvin gratinoituna uunivuokana. Vuokaan puolet kukkakaalia ja puolet parsakaalia. Anjovishauki uunissa, kuulostaa jo lausuttuna hyvältä.

4 pienen hauen filettä tai 2 ison hauen, n 600 g, käytin pikkuhaukea, joka on mehukkaampaa
1 tl gourmetsuolaa
16 anjovisfilettä (ohuita)
2 rkl dijon-hunajasinappia
1 dl ranskankermaa
kesäsipulia ohuina renkaina
lehtipersiljaa silppuna
Leikkaa haukifileisiin viistosti poikittain 4 viiltoa. Pane fileet uunivuokaan ja ripottele pinnalle suolaa. Pane jokaiseen viiltoon anjovisfilee. Sekoita ranskankermaan sinappi ja sivele sillä fileet.
Ripottele pinnalle sipulirenkaat ja lehtipersilja. Kypsennä fileitä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Lisää ripaus vettä, jos kala alkaa kuivua reunoilta.

Valmistin samassa uunissa kukka-parsakaaligratiinin.
Paloittele samaan vuokaan kukkakaali ja parsakaali, puolikas vuokaosio kummallekin. Leikkaa ohuiksi renkaiksi kaksi kesäsipulia ja ripottele ne kaalilohkoille. Ripottelin joukkoon pienen palan vuohenjuustoa, joka oli jäänyt jääkaappiin. Sekoita 2,5 dl maitoa, 2 munaa, ripaukset suolaa ja paprikajauhetta ja kaada seos kaalien päälle. Raasta pinnalle juustoa. Kypsennä 200 asteessa n 45 minuuttia.

Koska tomaatteja on vielä reippaasti jäljellä, valmistin tomaattisipulisalaatin lisukkeeksi ja lisäksi lohkopunajuuria, joille ripottelin lehtipersiljasilppua.

Hauki oli erinomaista, anjovis maustoi kalan sopivasti ja ranskankerma toi mehukkuutta. Kaaligratiini sopi kalaruokaan vaihteeksi perunoita paremmin. Perunamuusi olisi käynyt, mutta perunat eivät ole vielä tarpeeksi "vanhoja" muusattavaksi.

2 kommenttia:

  1. Tyylikäs kuva bannerissa!
    Tuo ruoka kuulostaa todella hyvältä, saatan kuvitella maut,anjoviksen ja kerman maustamassa mietoa haukea. Kukkakaaligratiini vetää myös veden kielelle, täytyy kokeilla ensi viikolla. Ja punajuuret, pieniä uunipunajuuria ei voita mikään. Kyllä kesäruoka on ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla. Kesällä on mukava kokkailla, kun kasviksia on tarjolla runsaasti ja kotimaisia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.