keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Kukkakaalikeitto

Tänään kasvisruokaa ja keittoa oli ohjelmassa. Keiton raaka-aineeksi valitsin kukkakaalin, se on juuri nyt parhaimmillaan. Keiton valmistin ranskalaisen keittiön ohjeen mukaan.

300 g kukkakaalia pilkottuna
1 dl vettä
15 g suolatonta voita
1 pieni sipuli
1 purjon vaalea osa ohuina viipaleina
2 rkl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
suolaa ja mustapippuria
Pane pilkottu kukkakaali kattilaan ja kaada vesi päälle. Lisää maitoa sen verran, että kukkakaali juuri ja juuri peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 7 minuuttia, kunnes kaali on pehmeää. Soseuta.
Sulata voi toisessa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sipuli ja purjo. Peitä kattila voipaperilla tai kannella. Kypsennä 5 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Älä ruskista.
Lisää vehnäjauhot ja kypsennä vähintään minuutti. Ota kattila liedeltä ja lisää loppu maito ja sekoita tasaiseksi. Siirrä liedelle ja lisää kukkakaalisose mukaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla, anna kiehahtaa. Lisää tarjoiltaessa keiton päälle vaikkapa valmiita crostinikuutioita ellet paahda itse leipäkuutioita. Paahtoleipä sopii hyvin keiton kanssa nautittavaksi.
Vaaleat keitot sopii tarjota sinikukallisilta englantilaisilta lautasilta. Kun keitto on syöty lautasen pohjasta voi ihailla Windsorin linnaa. Kuninkaallisesta kuviosta kertoo teksti alapohjassa Royal homes of Britain. Ei aivan kuninkaallista porsliinia, vaan fajanssia.

Tässä on jälkiruokaa, valkoinen ei ole "täyttä" kermavaahtoa, vaan rahkalla kevennettyä kermavaahtoa.

2 kommenttia:

  1. No jopas sattui! Meilläkin popsittiin tänään kukkakaalikeittoa, hieman erilaisella reseptillä valmistettua vain :-)

    VastaaPoista
  2. Voi miten kaunis lautanen! Krutongit kruunaa kokonaisuuden.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.