lauantai 26. heinäkuuta 2008

Haukea ja punajuuririisiä

Olen varmaan päättänyt muunnellen toteuttaa Makuja&Muistoja-keittokirjan kaikki ohjeet, Siltä ainakin tuntuu, kun tänään kotiin kannettiin haukifileitä. Ajattelin valmistaa ne tavalla, jota ei ole vielä kokeiltu ja juuri tuosta kirjasta löytyi sovellettava ohje. Hauki on mieto, suomalainen kala. No tarkat lukijat sanovat juuri nyt, että eihän se meidän yksinoikeus ole, onhan sitä muuallakin. Niin onkin. Sophia käytti merianturaa, mutta minä haukea.
Uusia punajuuria oli torilla ja niistä sain valmistaa lisukkeen hauelle. Punajuuret ovat herkkuamme kaikin tavoin, parhaita ne ovat juuri nyt.
Haukifilee valkoviinikastikkeessa, marsalakin käy.

2 haukifilettä leikattuna sopivan kokoisiksi
vehnäjauhoja jauhottamiseen
3 rkl suolatonta voita
3 munankeltuaista
1 dl valkoviiniä tai marsalaa, kuiva sherrykin käy
suolaa ja mustapippuria
Pyöritä fileet vehnäjauhoissa. Kuumenna voi keskilämmöllä. Lisää fileet pannulle ja paista, kunnes ne ovat kullanruskeita molemmin puolin.
Vatkaa munankeltuaiset, viini ja mausteet hyvin keskenään. Käännä fileet ja paista noin minuutti, vähennä lämpöä ja kaada munaseos päälle. Paista kolme minuuttia ja tarjoile välittömästi.

Punajuuririisi lisukkeeksi.
2-3 isohkoa punajuurta kuorittuna ja kuutioituna
1 iso sipuli silputtuna
voita
2 dl pitkäjyväistä riisiä
n 0,5 litraa kasvislientä, liotettu yksi liemikuutio
suolaa ja mustapippuria
ruohosipulituorejuustoa tmv tai sinihomejuustoa
Kuullota hetki punajuurikuutioita ja sipulisilppua. Lisää riisit ja anna hetki kuullottua. Kaada joukkoon kasvisliemi. Anna kypsyä kannen alla miedohkolla lämmöllä noin 35 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria. Lisää joukkoon ruohosipulituorejuustoa tai muuta vastaavaa, sinihomejuusto käy myös hyvin. Anna hautua kunnes juusto sulaa joukkoon.
Ja sitten nauttimaan, raikas salaatti sopi hyvin mukaan tähän kokonaisuuteen.
Ruokajuomana nautittiin espanjalaista El Tiempo valkoviiniä. Viini oli sama ruuanvalmistuksessa, ruokaviininä ja aina jälkiruokaan saakka.

Vaatimaton, mutta ei suinkaan mitäänsanomaton, jälkiruoka aikuisille oli lasillinen El Tiempoa ja Gouda-juustotankoja. Riitan Herkun Gouda oli sopivan voimakas viinin kanssa nautittavaksi.
Hiukan myöhemmin nautitaan Maailmanparasta mustikkapiirakkaa jäätelön kera, mutta se onkin jo toinen blogijuttu.

2 kommenttia:

  1. Nami, punajuuret toivat veden kielelle....uudet punajuuret ovat ihania! Tuota lisaketta voisinkin kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Ensi kerralla laitan mukaan sinihomejuustoa tuohon punajuuririisiin
    Maanantaina paistan punajuuripihvejä, nyt se alkaa punajuurikausi ainakin täytyy kerran viikossa nauttia niistä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.