torstai 23. lokakuuta 2014

Hirvenlihapihvit ja uuniperunavuoka

 Eilen hirvenmetsästäjät toivat meille perinteisen lihapaketin saaliistaan,
paistia ja jauhelihaa. Laitoin lihat pakastimeen ja säästin sopivan määrän jauhelihaa
jääkaappiin. Tänään valmistin hirvenlihapihvejä. Suunnittelin ohjeen ja käytin juustoraastetta
mehevyyden aikaansaamiseksi. Perinteisesti käytetään pekonia, mutta nyt kokeilin
juustoa. Se toimi oikein hyvin, pihveistä tuli meheviä.
Juurekset, perunat ja porkkanat, kypsensin uunissa. Koska kasvisöljyt on todettu
terveydelle hyviksi, käytin vuokaan kotimaista  rypsiöljyä. Tyydyttämättömät rasvat
 ovat tarpeellisia terveytemme kannalta sopivasti nautittuna. 
Annan kyllä itselleni oikeuden käyttää voita ja kermaa,
 kun ne sopivat valmistettavaan ruokaan Tänään paistoin hirvipihvit voissa.
Tänään avasin ensimmäisen aroniahyytelöpurkin ja sehän sopi hirvipihveille hyvin.
 Hirvipihvit
400 g hirven jauhelihaa
1 tl ruususuolaa, mustapippurirouhetta, savupaprikaa
1 kananmuna, 1/2 dl kermaa, 1/2 dl korppujauhoja
1 dl juustoraastetta (käytin emmentalia)
Sekoita  tasaiseksi taikinaksi. Anna hetken vetäytyä.
Paista tirisevässä voissa (n15g) molemmin puolin.

Uuniperunavuoka
5 suurehkoa perunaa viipaleina
1 porkkana lantteina
1 sipuli suikaleina
1 valkosipulinkynsi murskattuna
ruususuolaa, mustapippuria rouheena, paprikaa
3/4 dl rypsiöljyä
Kuori ja viipaloi perunat, pese ja leikkaa porkkana lanteiksi.
Suikaloi sipuli. Murskaa valkosipulinkynsi  raastemaiseksi .
Levitä vuoan pohjalle tilkka rypsiöljyä, ripottele pohjalle valkosipuli.
Lado vuokaan perunat, sipuli ja porkkana. Lisää päälle mausteet.
Kaada loput öljystä vuokaan ja sekoita seos, jotta mausteet leviävät
tasaisesti vuokaan. Paista 200-asteessa keskitasolla n 30 minuuttia
tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Salaatin sekoitin lisukkeeksi.
Minulla oli ns revitty sekasalaatti. Taidan kuitenkin palata takaisin
kokonaisiin salaattipuskiin. Ne ovat mehukkaampia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.