maanantai 27. lokakuuta 2014

Banaani-omenakakku

 Omena päivässä-kirjan sivuilta löysin kakkuohjeen, jota en voinut ohittaa.
Tämä on kakku, johon ei tule näkyvää rasvaa lukuunottamatta viittä ruokalusikallista
ranskankermaa. Rasvaa ja proteiinia saadaan pähkinöistä, joiden murusissa omenanpalat
kieritellään. Kakku nousi aika muhkeaksi uunissa ja sen ulkonäkö ei ole kovinkaan kaunis.
Muistuttaa vähän limppuleipää, mutta maku on mehevä ja hyvä. Mies, joka tykkää
kaukuista kahvin kanssa, halusi tätä kakkua leivottavaksi säännöllisesti. Mikäpä siinä, simppeliä
ja makoisaa kakkua voin leipoa silloin tällöin.

Banaani-omenakakku
2 isoa kypsää banaania kuorittuna ja paloiteltuna
1 suuri omena tai 2 pienempää kuorittuna ja kuutioituna
ilman siemenkotaa
2 3/4 dl sokeria
2 1/2 dl saksanpähkinöitä kutterilla pienittynä
4 1/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
5 rkl ranskankermaa
2 suurta kananmunaa
1 tl vaniljauutetta

Kuumenna banaaneja mikrossa kuvulla peitettynä 1 minuutin ajan.
Survo banaanit pehmeäksi tahnaksi (ja laita valumaan siivilään astian päälle. Ota mehu talteen.)
Tämän valutus vaiheen jätin pois. Käytin vettä banaaninesteen sijasta.
Kuumenna neste eli vesi (banaaninvalutusliemi)  paistinpannussa.
Lisää omenakuutiot ja 1 rkl sokeria ja paista välillä sekoittaen noin 3 minuuttia
tai kunnes neste on imeytynyt ja omenapalat karamellisoituneet. Lisää mukaan
pähkinämurska sekoittaen varovasti. Kääntele pannulla 1-2 minuuttia.
Siirrä syrjään jäähtymään.
Sekoita kulhossa jauhot, sooda ja suola. Vatkaa toisessa kulhossa yhteen
2 3/4 dl- 1 rkl sokeria , hapankerma, munat, vaniljauute ja banaanisose.
Kaada seos jauhojen joukkoon ja sekoita sen verran, että ainekset yhdistyvät.
Taikina voi aluksi näyttää juoksettuvan. Älä sekoita liikaa.
Pieni kokkareisuus ei haittaa.

Kaada 1/3  taikinasta 22x11 cm silikonivuokaan (jos käytät muunlaista niin voitele vuoka)
ja tasoita.  Levitä päälle puolet omenaseoksesta. Kaada seuraavaksi 1/3  taikinasta, tasoita, niin
että omenat peittyvät kokonaan. Levitä päälle toinen kerros omenakuutioita
ja päällimmäiseksi loppu taikina. Tasoita pinta. Paista 175-asteessa keskitasolla 1 tunti.
Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassa 3-5 minuuttia ja kumoa kakku jäähtymään.
Tarjoa  voin tai tuorejuuston kanssa. Emme käyttäneet kuitenkaan mitään levitettä.


2 kommenttia:

  1. Tuosta kirjastahan löytyy hyviä ohjeita:)

    VastaaPoista
  2. Se on brittiläinen kirja ja siinä on kyllä hyviä ohjeita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.