torstai 4. syyskuuta 2014

Raparperikeikauskakku

 Sain anopilta kesän viimeiset raparperit. Raparperi oli jo ohutta ja punaista,
maku oli säilynyt kuitenkin hyvänä. Pohdin mitä varsista tekisin.
Päädyin piirakkatyyppiseen tartetatiniin eli suomalaisittain keikauskakkuun.
Pakasteessa oli voitaikinapaketti ja käytin sen tämän kakun pohjana.
Pientä vipinää kakun teossa tuli. Juuri kun sain kumottua täytteen päälle kaulitun pohjan,
soi puhelin ja ystävätär soitti kysyäkseen neuvoja isossa asiassa, josta olemme
jo usein keskustelleet. En raaskinut keskeyttää puhelua. Levittelin sitten toisella kädellä
pohjataikinaa ja viimeistelin reunoja, eihän siitä hyvää tullut.  Sain lopulta kakun
uuniin ja minulla oli 30 minuuttia vapaata puhelinaikaa.
 Täyte
1/2 l pilkottua raparperia 2 cm paloiksi
1 1/2 dl fariinisokeria
100 g suolatonta voita
1 tähtianis, 1 kanelitanko, 5 mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset. Kiehauta miedolla lämmöllä n 5 minuuttia.
Voitele piirakkavuoka ja levitä täyte pohjalle.
Pohja
500 g voitaikinaa
Ota taikina pakasteesta sulamaan huoneenlämpöön hetkeksi.
Leikkaa piirakkavuoan pohjan suuruinen ympyrä leivinpaperista,
niin saat kaulittua sopivan kokoisen pohjan.
Kauli taikina muotin kokoiseksi ja nosta vuokaan täytteen päälle.
Levitä se tiiviisti reunoja pitkin. 
Nosta vuoka uuniin, paista 200-asteessa 30-35 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä ennen kuin kumoat sen tarjoiluvadille.

En ajatellut vadin valintaa tarpeeksi ja tuli valittua ruskea vati.
Kakku olisi päässyt oikeuksiinsa paremmin valkoisessa vadissa.
 Huomasin myös, että tein yhden "mokan" täytettä tehdessäni.
Nimittäin lisäsin raparperipalat  kattilaan. Niitä ei lisätä  sinne, vaan muut täyteaineet.
Seos kaadetaan vuoan pohjalle ja sen päälle lisätään raparperipalat.
Näin toimittuna pohjataikina  pysyy erillään "märästä" täytteestä.
Minulla täyte oli "rikkoutunut", tosin haitta on lähinnä ulkonäössä.
Makua se ei haittaa ja raparperista tuli sopivan pehmeää. Makuasia kai.
Tarjosin kakkua mascarpone-kermavaahdon kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.