maanantai 8. heinäkuuta 2013

Sipuli-perunagratiini

Käytin tänään viimeiset vanhat perunat jääkaapin lokerosta.
Savulohta oli vielä palanen jäljellä. Perunalisuke sopi lohen kanssa hyvin.
Lisäsin vielä mukaan gratiinin päälle keltasipulikiekot.
Omenasiideri antoi oman pikantin makuarominsa kokonaisuuteen.
Käytin gratiinissa gruyere-juustoa, josta Rahola kertoo näin.
  • Gruyère – Juusto on kotoisin samannimiseltä alueelta Sveitsin ylätasangon länsipäässä, suunnilleen Montreux'n ja Bernin puolivälissä. Gruyère on pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettua puolikovaa, tiivistä ja joko kokonaan kolotonta tai hyvin pienikoloista. Maultaan se muistuttaa emmentalia ja appenzelleriä, ehkä lähempänä jälkimmäistä. Gruyère on erinomainen pöytäjuusto, joka sopii myös ruoanlaittoon ja esimerkiksi juustofonduen aineeksi yhdessä emmentalin kanssa. Myös gruyèreä valmistetaan hyvällä menestyksellä monella taholla sekä lehmän- että vuohenmaidosta, Suomessakin.
Sipuli-perunagratiini
5 perunaa viipaloituna
1 iso keltasipuli viipaloituna
suolaa, mustapippuria
1 dl kermaa  ja 1 dl omenasiideriä
n 1 dl guyerejuustoraastetta
Kuori ja viipaloi perunat. Keitä ne melkein kypsiksi vähässä suolatussa vedessä.
Nosta viipaleet uunivuokaan. Nostele perunaviipaleiden päälle sipulirenkaat.
 Mausta ripauksella suolaa ja vastarouhitulla mustapippurilla.
Sekoita kerma ja omenasiideri ja kaada vuokaan.
Lisää lopuksi pinnalle juustoraaste. Gratinoi uunissa 225-asteessa,
kunnes pinta on saanut kauniin värin ja sipulit ovat pehmenneet, noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.