sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Lohta, punajuurta, porkkanaa, palsternakkaa ja granaattiomenaa

Tämän päivän päivällinen oli kasvispitoinen. Alkupaloina oli lohinigirit oikeastaan eilisen johdosta. Nimittäin merilohesta graavasin eilen osan ja tein tänään sushialkupalat. Kevyt linja jatkui, väliruokana maistui punajuurisalaatti. Käytin pieniä luomupunajuuria ja ne olivat todella hyviä. Osasyynä on kyllä vuohenjuusto, joka sopii punajuurelle loistavasti.  Lämmin ruoka eli pääruoka oli juureskiusaus, siinä käytin kahta juuresta porkkanaa ja palsternakkaa ja tietysti lisukkeena oli klassinen vihreä salaatti. Jälkiruuaksi rakentui nopeasti granaattiomenarahka. Valkoviiniä ja vettä ruokajuomana.

Lohinigirit
1 1/2 dl puuroriisiä 2 1/2 dl vettä, 3 rkl omenaviinietikkaa, 1 rkl sokeria, 1 tl suolaa. Chilitahnaa, graavilohta ja soijakastiketta.
Huuhtele riisi kylmällä vedellä huolellisesti, kunnes vesi on kirkasta. Laita riisi kattilaan, lisää vesi ja peitä kannella. Kiehauta ja käännä lämpö pienelle. Anna kiehua 15 minuuttia. Älä avaa kantta välillä. Kytke lämpö pois ja anna riisin hautua 10 minuuttia. Kiehauta kattilassa etikka, sokeri ja suola. Sekoita riisin joukkoon ja jäähdytä riisi  kylmävesihauteessa.  Muotoile kylmään veteen kostutetuin käsin riisistä soikiopalloja. Sipaise pinnalle chilitahnaa ja asettele päälle graavilohiviipaleet. Tarjoa soijakastikkeen kera.
Punajuurisalaatti
Salanovasalaattia, 6 pientä keitettyä luomupunajuurta, 1/2 dl paahdettuja pinjansiemeniä, 1 rkl hunajaa, 100 g vuohenjuustoa.
Huuhtele ja kuivaa salaatti ja levitä se tarjoiluvadille. Kuori ja viipaloi keitetyt punajuuret ja nostele ne salaattipedille. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla ja ripottele punajuurisalaattiin. Liruttele mukaan hunaja. Nostele pinnalle pehmeää purkkivuohenjuustoa nokareina.
Juureskiusaus
500 g luomuporkkanoita, 1 kpl palsternakka, 1 iso sipuli, 1 rkl voita, 1 dl maitoa, 1 dl kermaa, 1 dl emmentaljuustoraastetta, 1 tl suolaa, 1 tl basilikaa, 1 tl meiramia.
Pese ja suikaloi juurekset. Silppua kuorittu sipuli. Kuullota juureksia hetki pannulla voissa. Sekoita nesteet, juustoraaste ja mausteet. Lisää ne juuresten joukkoon ja sekoita. Kaada seos uunivuokaan. Ripottele pinnalle hieman juustoraastetta. Kypsennä 175-asteessa noin tunti. Tarjoa vihreän salaatin kera.
Granaattiomenarahka
Sekoita valkosuklaa-limerahkaan vaahdoksi vatkattua kermaa. Koverra granaattiomenan siemenet rahkaan mukaan ja sekoita. Helppoa ja hyvää.

3 kommenttia:

  1. Herkkua! Meillä onkin ollut melko samanlaista ruokaa tuossa viikonloppuna, noita lohinigirejä nimittäin. Tuo punajuurisalaatti näyttää erityisen hyvältä kans.

    VastaaPoista
  2. Mainio ateriakokonaisuus syksyisistä aineksista. Olisin iloinen, jos joku tarjoaisi minulle tuollaisen sunnuntailounaan!

    VastaaPoista
  3. Johanna,
    Punajuuri ja vuohenmaitojuusto ne ovat niin loistava yhdistelmä, että ei voi kuin onnistua.

    Katriina,
    Kiitos kommentista.
    Lounas tai päivällinen se oli kevyt, mutta maistuva ja syömisen lomassa seurustelu sujui hyvin, kun ruoka oli niin simppeliä ja viini hyvää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.