perjantai 1. lokakuuta 2010

Kreikkalaiset lihapullat ja valkosuklaamuffinit

Lihapullista on monenlaista versiota. Useimmiten teen kuitenkin niitä perinteisiä suomalaisia. Tänään tein poikkeuksen, päätin valmistaa tuhdisti maustettuja kreikkalaisia lihapullia. Tiedän, että nämä eivät ole ihan niitä aidoimpia kreikkalaisia, versioita on kovin monenlaisia. Mausteissakin löytyy eri mahdollisuuksia. Kreikkalaisin jauheliha on tietysti lampaanjauheliha. Sitä en nyt saanut, vaan tyydyin naudanjauhelihaan.
Valkosuklaata en käyttänyt torttuun, vaan innostuin leipomaan muffinimaisia kierrepullia. Osan tosin leivoin vuokapullana, mutta valkosuklaata upposi molempiin.

Kreikkalaiset lihapullat
600 g naudan paistijauhelihaa
1 keltasipuli
3 valkosipulin kynttä
2 vaaleaa leipäviipaletta
1 muna
suolaa, mustapippuria, oreganoa, juustokuminaa, paprikaa
persiljaa

rypsiöljyä
vehnäjauhoja
Leikkaa leipäviipaleista kuori pois ja laita veteen likoamaan noin puoli tuntia.
Raasta keltasipuli ja valkosipulin kynnet. Sekoita jauhelihaan mausteet ja sipuliraasteet.   Lisää sekaan muna. Silppua persilja hienoksi,  purista leipäviipaleista vesi ja murskaa pieneksi. Sekoita ne jauhelihamassaan hyvin.
Laita taikina kelmupussiin ja  anna maustua jääkaapissa parisen tuntia.
Leivo taikinasta soikeita pötköjä. Kierittele vehnäjauhoissa ja paista miedolla lämmöllä kypsiksi.

Pusersin lisäkkeeksi perunalunta ja sekoitin paprikasalaatin.

Valkosuklaamuffinit pullataikinasta
Valmista 3 dl:n pullataikina normaaliin tapaan. Jätin taikinan pehmeäksi eli vähensin hieman jauhojen määrää.
Täyte: 1 tlk valkosuklaa-limerahkaa,  1 kananmuna, 1 rkl sokeria, 100 g valkosuklaata rouhittuna. Sekoita täytteen ainekset lukuun ottamatta suklaarouhetta.
Kauli kohotetusta taikinasta suorakaidelevy. Levitä päälle täytettä ja ripottele päälle valkosuklaarouhetta. Kääri rullalle ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Paista muffinivuoassa 200-asteessa noin 20 minuuttia.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.