lauantai 18. syyskuuta 2010

Punajuuriruokia ja -lisäkkeitä

Lauantai ja kalapäivä tänään. Ostin kalatorilta merilohta, jonka valmistin perinteiseen ja tavalliseen tapaan fileenä pannulla kypsentäen. No siinä ei mitään erikoista ole, se on kaikille tuttu tapa. Punajuuresta olen tänäkin syksynä valmistanut  ruokia ja lisukkeita eri tavoin. Tänään valmistin lohelle lisukkeen pikkupunajuurista ja käytin kastikkeena vuohenmaitojuustoa, se sopi myös lohelle.
Jokin aika sitten kypsensin kukkakaalimousselle punajuuripihvit. Kastikkeen valmistin ricottajuustosta.
Molemmat juustot ovat pehmeitä, ricotta miedompaa kuin vuohenmaitojuusto.

Lohi ja haudutetut punajuurilohkot
Kypsenin lohifileet pannulla muutama minuutti molemmin puolin, mausteena merisuola ja mustapippurirouhe. Sen jälkeen jälkikypsytys uunin 150-asteessa noin 10 minuuttia.
Perunalumen ja salaatin lisäksi kypsenin uunissa lisukkeeksi pikkupunajuuria.
Lohkoin kuoritut pikkupunajuuret neljään osaan ja nostin uunivuokaan. Päälle rypsiöljyä, suolaa, tuoretta timjamia ja rosmariinia ja rouhaisu mustapippuria. Kypsennys foliolla peitetyssä vuoassa 180-asteessa noin 30 minuuttia. 
Kastikkeeksi sekoitin pehmeää vuohenmaitojuustoa (purkista), jonka notkistin creme fraichella, mausteeksi vain jauhettua paprikaa. Vuohenmaitojuuston hienoa makua ei voi liiallisella maustamisella peittää.
Kastike sopi  yhtä hyvin sekä lohelle että punajuurelle.

Punajuuripihvit kukkakaalimoussella
Isot punajuuret pesin, poistin kannan ja navan. Viipaloin noin sentin paksuisiksi "pihveiksi". Laitoin uunivuokaan. Päälle rypsiöljyä, suolaa, mustapippuria ja kypsennys  200-asteessa noin 40 minuuttia.
Kastikkeeksi notkistin ricottajuustoa mausteina mustapippuria, basilikaa, meiramia ja oreganoa sekä ripaus suolaa.
Kukkakaalimoussen ohje löytyy täältä aikaisemmasta postauksesta.

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka on kauniin ja raikkaan näköistä ja ah niin hyvää. Itse koitan noita vihanneksia piilotella joka paikkaan että nuo nirsommatkin niitä edes hieman söisivät.

    VastaaPoista
  2. Tupu,
    Vihanneksia on mukava tarjota, jos mukana on esim lempijuustoja tai hedelmiä tai marjoja. Tarkoitan siis salaatteja.
    Juureksissa pätee sama juustoilla saa nirsommatkin mukaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.